Friday, July 13, 2012

Επιθεώρηση... για τις επιθεωρήσεις



Το ΚΘΒΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά, εγκαινίασε και «Θερινή Σκηνή», στο ιστορικό πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», όπου από τις 17/7 θα παρουσιάζεται η επιθεώρηση «Ελα απόψε στου...Μελά». Η παράσταση αποτελεί μια πρωτότυπη σύνθεση κειμένων και τραγουδιών από παλιές επιθεωρησιακές παραστάσεις, που σφράγισαν την πορεία αυτού του γνήσια ελληνικού και λαϊκού θεατρικού είδους. Η σκηνοθεσία είναι τουΓιάννη Καλατζόπουλου. Την ιστορική έρευνα, καθώς και την επιλογή των κειμένων και τραγουδιών υπογράφει ο Ιάσονας ΤριανταφυλλίδηςΑπό την πρώτη ελληνική επιθεώρηση, με τίτλο «Λίγο απ' όλα» (παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στις 30 Αυγούστου 1894) και μέχρι σήμερα, στην παράσταση «ζωντανεύουν» πολλές κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας μας, όπως τις κατέγραψε, τις σατίρισε και τις παρέδωσε στη συλλογική μας μνήμη η επιθεώρηση.
Από το «Δυστυχώς επτωχεύσαμε» του Χαρίλαου Τρικούπη και τους Βαλκανικούς, μέχρι τον «Χειρούργο Μπιρτσιμπιλίδη» του Λαζόπουλου... Από το «Γεια σου Σαλονίκ» του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή, μέχρι το «Μπράβο Κολονέλλο» του Σακελλάριου... Και από την Γεωργία Βασιλειάδου μέχρι τα νούμερα της «Ελεύθερης Σκηνής», ο τριακονταμελής θίασος του ΚΘΒΕ, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας, θα παίζει, θα τραγουδά και θα χορεύει πάνω στα χνάρια της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Μήτσου Μυράτ, της Ζαζάς Μπριλάντη, της Μαρίκας Νέζερ, του Πέτρου Κυριακού, της Σοφίας Βέμπο, του Βασίλη Αυλωνίτη, της Γεωργίας Βασιλειάδου, της Σπεράντζας Βρανά, του Νίκου Ρίζου και όλων των «ιερών τεράτων» του είδους.
Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου. Μουσική διδασκαλία: Ελσα Μουρατίδου. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Κυριακή - Νεφέλη Ανθοπούλου, Λουκία Βασιλείου, Αικατερίνη Γιαμαλή, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Θανάσης Δισλής, Παύλος Ελευθεριάδης, Ελένη Θυμιοπούλου, Ανδρέας-Αγγελος Καρανικόλας, Ηρίννα Κεραμίδα, Αννέτα Κορτσαρίδου, Ελευθέριος Λιθαρής, Γεωργία (Γιολάντα) Μπαλαούρα, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Πολυξένη Μυλωνά, Τάσος Πεζιρκιανίδης, κ.ά. Μουσικοί: Τάσος Μυσιρλής, Νίκος Ψοφογιώργος, Σάκης Λάιος.

No comments: