Friday, May 11, 2012

Θέατρο από νέους για νέους


Επτά νεανικές θεατρικές ομάδες απ’ όλη την Αθήνα συμμετέχουν σε έναν διήμερο θεατρικό μαραθώνιο, παρουσιάζοντας ισάριθμα πρωτότυπα ελληνικά έργα, γραμμένα και παιγμένα από εφήβους για εφήβους, έργα που αφορούν τη ζωή και τις ανησυχίες τους. Αυτό είναι, με λίγα λόγια, το 2o Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου που διοργανώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο με πρωτοβουλία της ειδικευμένης στο εφηβικό θέατρο ομάδας Grasshoper, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ογδόντα έφηβοι επί σκηνής, επτά παραστάσεις, κάθε μία διαφορετική και μοναδική, αποτέλεσμα της θέλησης, της έμπνευσης, του οράματος και της δύναμης που έχουν μέσα τους οι νέοι άνθρωποι, προϊόντα ομαδικής δουλειάς και συλλογικότητας. Αυτά άλλωστε τα υλικά θέλησε να αναδείξει η ομάδα Grasshoper και οι συντελεστές της επιτυχημένης παράστασης για έφηβους Στην οθόνη φως του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, όταν προσκάλεσαν θεατρικές ομάδες γυμνασίων και λυκείων, δήμων και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων να πάρουν μέρος σε ένα Φεστιβάλ που έχει στόχο την καλλιτεχνική ανταλλαγή και τον γόνιμο προβληματισμό μέσα από την τέχνη του θεάτρου.
Τα επτά έργα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ δημιουργήθηκαν μέσα από την ομαδική δουλειά των μαθητών με τους καθηγητές και εμψυχωτές τους, με τη στήριξη και την καλλιτεχνική επιμέλεια επαγγελματιών του θεατρικού χώρου, έτσι ώστε οι μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της θεατρικής δημιουργίας, από τη συγγραφή του κειμένου έως την σκηνοθεσία, την υποκριτική τέχνη ή τον φωτισμό μιας παράστασης.
Την οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ είχαν οι Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή και οι ηθοποιοί Α. Αντωνόπουλος, Β. Κρανιώτης, Θεανώ Μεταξά, Θ. Μεγαλόπουλος και Νατάσσα Παπανδρέου. Στη δραματουργική επεξεργασία συνεργάστηκαν οι Β. Χατζηγιαννίδης, Κατερίνα Κωσταντινάκου, Παναγιώτα Κωσταντινάκου, Δ. Καραντζάς, ενώ τους φωτισμούς έκανε ο Φ. Κουτσαφτής.
Η είσοδος στις παραστάσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα γίνεται με δελτία προτεραιότητας.

No comments: