Monday, October 31, 2011

«Στοά» σαράντα καρατίων


Μια ανάσα γέλιου με την ιλαροτραγική σφραγίδα του αλησμόνητου Μποστ στη γενική κατήφεια της μνημονιακής κατοχής που ζούμε. Το θέατρο «Στοά» στου Ζωγράφου γιορτάζει τα σαράντα του χρόνια με το... κεφάτο δράμα του Μέντη Μποσταντζόγλου «Φαύστα», που είχε παρουσιάσει με επιτυχία το 1987.
Παιδίσκη εχάθη εις την παραλίαν και χρόνια αργότερα την ψάρεψε ο πατέρας της ολοζώντανη σε κήτους την κοιλίαν. Δεν πρόλαβαν να τη χαρούν αυτός και η μαμά της γιατί μυρίζοντας ψαρίλα την έφαγαν οι γάτες στην κουζίνα. Κι αφού η κόρη οριστικά εχάθη, εν προξενιό μετέπειτα πήγε στο σπίτι στράφι από ζεύγος αλλοπαρμένο με τον υιό τους για γαμπρό, ολίγον βαρεμένο.
Η παραμορφωτική, σατιρική ματιά του Μποστ σε υποκρισία, σοβαροφάνεια, βερμπαλισμό και καθωσπρεπισμό, οι καρτουνίστικοι ήρωές του, ο οργιαστικός δεκαπεντασύλλαβός του. Με απίθανη σοβαρότητα και σουρεαλιστική αφέλεια από τους ηθοποιούς σε χειροποίητη σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, που με τη Λήδα Πρωτοψάλτη ερμηνεύουν απολαυστικά τους αιθεροβάμονες γονείς της απολεσθείσης κόρης. Οι Εύα Καμινάρη, Νίκη Χαντζίδου, Κοραλία Τσόγκα, Παναγιώτης Μέντης, Βάσω Ορκοπούλου, στους υπόλοιπους «κεντημένους» ρόλους. Ανυψωτική η παιγνιώδης μουσική του Βασίλη Δημητρίου, τα κεφάτα μελοποιημένα κομμάτια του που τραγουδούν οι ηθοποιοί.
Σαράντα χρόνια προσφοράς από τη «Στοά» (το μακροβιότερο ποιοτικό σχήμα στο ελεύθερο θέατρο μετά το Θέατρο Τέχνης), με ιδιαίτερη προσήλωση στο νεοελληνικό έργο, αναδεικνύοντας αρκετούς γηγενείς δημιουργούς (ο γράφων γνώρισε και αγάπησε το θέατρο μέσα απ' αυτά τα δύο θέατρα).
«Γίναμε αυτό που θέλαμε, κάναμε αυτό που ονειρευτήκαμε... Το θέατρο θέλει πάθος, φανατισμό, αφοσίωση, ενδοσκόπηση» (Λήδα Πρωτοψάλτη). «Μακριά από λαϊκισμό και εστετισμό... αν κάτι αφήσει πίσω της κληρονομιά η "Στοά" θα είναι το πείσμα, ο καθαρός στόχος, ο σεβασμός στο κοινό, η εντιμότητα των μέσων» (Θανάσης Παπαγεωργίου).
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Θανάση Παπαγεωργίου «40 χρόνια θέατρο Στοά», όπου καταγράφεται με γλαφυρό τρόπο η δύσβατη αλλά συνεπής πορεία και ιστορία του θεάτρου τους στου Ζωγράφου. Χρόνια καλά!

No comments: