Monday, October 31, 2011

Σαίξπηρ μόνο για... 16άρηδες

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα", "Στην οθόνη φως", "Ορνιθες", "Αντιγόνη" και "Μια βραδιά στου Νουριάν" απαρτίζουν το κουιντέτο των παραστάσεων της εφηβικής σκηνής για τη φετινή σεζόν


Από τις παραστάσεις «Στην οθόνη φως», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Μια βραδιά στου Νουριάν» και «Αντιγόνη»
Από τις παραστάσεις «Στην οθόνη φως», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Μια βραδιά στου Νουριάν» και «Αντιγόνη»
Οταν οι νέοι δεν χρειάζεται να φωνάξουν για να ακουστούν. Τις μέρες που η εφηβική σκέψη, ο τρόπος επικοινωνίας και αντίδρασης των νέων, απασχολεί την κοινή γνώμη και την καθημερινή μας δράση, το θέατρο, πιάνοντας τον παλμό της εποχής τους, προσφέρει παραστάσεις που τους αφορούν και τους αγγίζουν.
Οταν το 2009 η εφηβική σκηνή έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή της στην Ελλάδα χάριν της συνεργασίας της ομάδας "Λυκόφως" και της Σοφίας Βγενοπούλου (συνεχίζουν σταθερά την πορεία τους στο εφηβικό θέατρο με διαφορετικές προτάσεις), είναι σίγουρο ότι θα έβρισκαν υποστηρικτές. Φέτος τέσσερις καθαρά εφηβικές παραστάσεις ανοίγουν αυλαία, ενώ το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει την προσφορά του σε αυτό το τόσο "ειδικό" και ευαίσθητο κοινό.
Τα μεγάλα διλήμματα και τις δύσκολες αποφάσεις της εφηβείας διαπραγματεύεται με τόλμη και διεισδυτικότητα μια παράσταση σύγχρονης αισθητικής ("Στην οθόνη φως"). Μια ανατρεπτική και επίκαιρη κωμωδία για τον ρατσισμό, τις προκαταλήψεις, την πολιτισμική συμφιλίωση και την αποδοχή ("Μια βραδιά στου Νουριάν"), ένα κλασικό σαιξπηρικό κείμενο ("Ρωμαίος και Ιουλιέτα"), μια αριστοφανική κωμωδία ("Ορνιθες") και μια τραγωδία ("Αντιγόνη") συμπληρώνουν το εφηβικό θεατρικό κουιντέτο της σεζόν.
Ενα μεγάλο μυστικό βάζει σε δοκιμασία τη φιλία μιας παρέας εφήβων και απειλεί να τινάξει στον αέρα την ισορροπία ενός ολόκληρου σχολείου. Αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού στο DVD και όλα θα βγουν στο φως, η οθόνη θα πάρει φωτιά.

Νεανικός θίασος
Σαίξπηρ μόνο για... 16άρηδες
Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, πώς πρέπει να σταθεί κανείς απέναντι στην ιδιωτική ζωή των άλλων και πώς να διαχειριστεί τα δικά του ανομολόγητα μυστικά; Ενας νεανικός θίασος υπό την καθοδήγηση της Σοφίας Βγενοπούλου (ομάδα Grasshopper) ξεδιπλώνει καρέ καρέ, μέσα από το υποκειμενικό-σκηνοθετικό βλέμμα ενός ιδιαίτερου και χαρισματικού εφήβου, ένα κομβικό επεισόδιο της πορείας πέντε παιδιών προς την ενηλικίωση στο "Στην οθόνη φως" του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη ("Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών", από 19/11).
Γιατί... οι έφηβοι αξίζει να επικοινωνήσουν με σπουδαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, να ακούσουν τη γλώσσα τους και να προβληματιστούν με τη θεματική τους. Γι' αυτό... το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Το οποίο με κέντρο τον πρώτο έρωτα μεταξύ δύο εφήβων θίγει μέγιστα θέματα του ανθρώπου. Η εταιρεία "Λυκόφως" και οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες της αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία και την ευθύνη να επικοινωνήσουν με τους νέους και να μιλήσουν τη γλώσσα τους με μια θεατρική παράσταση που αφορά τους πάντες, αλλά στην πραγματικότητα κλείνει το μάτι μόνο σε αυτούς. Τη διασκευή-σκηνοθεσία υπογράφει η Νάντια Φώσκολου ("Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες", από 6/11).
Σαίξπηρ μόνο για... 16άρηδες
Οι αριστοφανικοί "Ορνιθες" είναι, έτσι ή αλλιώς, δημοφιλείς. Γιατί για εφήβους; Η θεματική του έργου, σύμφωνα με την ομάδα "4Frontal", που επέλεξε να τους παρουσιάσει, "εμπλουτίζει τη φαντασία και διευρύνει τους σύγχρονους πολιτικούς και περιβαντολογικούς προβληματισμούς: πώς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία γύρω μας, τι μπορούμε να προτείνουμε για να την κάνουμε καλύτερη, πώς η ουτοπία μιας καλύτερης πολιτείας μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας... Τη σκηνοθεσία-διασκευή υπογράφει η Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Παίζουν: Απ. Κουτσιανικούλης, Ελ. Κουτσιούμπα, Γ. Ματαράγκας, Π. Τοψίδης ("Θέατρο του Νέου Κόσμου").
"ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΥ ΝΟΥΡΙΑΝ"
Σαίξπηρ μόνο για... 16άρηδες
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης μπορούν τέσσερα παιδιά που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, αλλά βρέθηκαν στην ίδια κατασκήνωση, να γίνουν φίλοι; Ο Γιάννης και η Δώρα θα μάθουν στην Αϊσέ να ονειρεύεται στα ελληνικά; Και ο Πιρούζ θα μάθει τον Γιάννη και τη Δώρα να παίζουνε το ελληνικό μπιζζ στα περσικά; Ετσι κι αλλιώς όλοι κάτω από την ίδια σκηνή ζούμε, υποστηρίζει ο Φόλκερ Λούντβιγκ στο έργο του "Μια γιορτή στου Νουριάν". Με όχημα το κείμενο, το θέατρο "Πορεία" προτείνει ένα "καινούργιο χειραφετημένο θέατρο για παιδιά και νέους με ψυχαγωγικές, ρεαλιστικές ιστορίες καθημερινότητας με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν άμεσα και να αναγνωρίσουν το οικείο τους περιβάλλον". Στην παράσταση που σκηνοθετούν οι Π. Δεντάκης και Β. Κουκαλάνι, το συγκρότημα "Active Member" έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική.
  • ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • Η "Αντιγόνη", σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, εντάσσεται στην πρωτοβουλία "Το Εθνικό Θέατρο στην εκπαίδευση", συνεχίζοντας το ταξίδι της σε σχολεία της Αττικής και παρεμβαίνοντας με τρόπο ευφάνταστο και δημιουργικό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ηθοποιοί με τα απολύτως απαραίτητα σκηνικά φέρνουν λίγη από τη μαγεία του θεάτρου σε χώρους διαφορετικούς.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 31/10/2011

No comments: