Wednesday, May 3, 2017

Bob Theatre Festival 2017 | 22-28 Μαΐου

Το Bob Theatre Festival, στη δέκατη διοργάνωσή του, εντάσσεται στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και το γιορτάζει με μία μεγάλη, νεανική θεατρική γιορτή.

Με άξονα το καλό θέατρο νέων ταλαντούχων δημιουργών, οι ομάδες AbOvo και 4Frontal σχεδίασαν και φέτος το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, το οποίο χωρίζεται στις εξής θεματικές ενότητες:

  • Παραστάσεις που ξεχώρισαν: οι θεατές του Bob θα έχουν την ευκαιρία να (ξανα)δούν ό,τι καλύτερο και πιο φρέσκο παίχτηκε στις αθηναϊκές σκηνές τη σαιζόν που πέρασε! Φέτος, και για πρώτη φορά, τέσσερις ομάδες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό Scratch Night 2016, επιστρέφουν με τις ολοκληρωμένες παραστάσεις τους μετά από μια επιτυχημένη θεατρική περίοδο!

  • Αναβιώσεις: δύο παραστάσεις παλαιότερων ετών, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και απέκτησαν φανατικό κοινό, αναβιώνουν ειδικά για το φετινό Bob Theatre Festival: «Ο Μουνής» των 4Frontal και το «Μπιλ και Λου» του Δημήτρη Μπογδάνου ξαναπαίζονται και σας δίνουν την ευκαιρία να τις (ξανα)δείτε!

  • Ειδική παράσταση… κωμωδίας: από το Φεστιβάλ μας δεν θα μπορούσε να λείψει η κωμωδία έστω και σε ειδική συνθήκη! Έτσι, η ιντερνετική εκπομπή Big Talk του gr έρχεται στο Bob Theatre Festival για ένα ξεχωριστό, ζωντανό και φεστιβαλικό επεισόδιο.

  • Διαγωνισμός νέων δημιουργών Scratch Night 2017: ο διαγωνισμός που έχει γίνει θεσμός, διεξάγεται πιο μεγάλος από ποτέ: 27 ομάδες νέων δημιουργών διεκδικούν την ψήφο σας, κάνοντας ένα δεκαπεντάλεπτο scratch… παράσταση! Η ομάδα που θα διακριθεί, κερδίζει σεμινάριο παραγωγής και δραματουργίας από τη Διοργάνωση του Bob, καθώς επίσης και το οικονομικό έπαθλο των 1.000 €, με την ευγενική χορηγία του μηλίτη Strongbow, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

  • Σεμινάρια σε συνεργασία με το Τμήμα Εκαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών: για να μπορούμε να έχουμε το Φεστιβάλ που πραγματικά θέλουμε

  • Πάρτυ/ Εκπλήξεις: πάρτυ έναρξης και λήξης, μουσική βραδιά με τη Μάρθα Φριντζήλα και τον Παναγιώτη Τσεβά αλλά και πολλές εκπλήξεις σας περιμένουν στο χώρο της Πειραιώς 260: γιατί το Bob Theatre Festival δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ θεάτρου: είναι μία εμπειρία που θες να έχεις και να ξαναέχεις!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Bob Theatre Festival ξεχωρίζει ως τιμώμενο πρόσωπο, έναν νέο δημιουργό που έχει βάλει τη δική του πινελιά στο ελληνικό, νεανικό θέατρο. Για το 2017, το πρόσωπο αυτό είναι ο Γιάννης Καλαβριανός.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, από την ώρα έναρξης του Φεστιβάλ μέχρι… αργά το βράδυ, το θέατρο γίνεται γιορτή: με δυνατές παραστάσεις, ωραία μουσική, θεατρικά gossip, υπέροχα πάρτυ και κυρίως… άπλετη θετική ενέργεια και χαράΔράστηριος και… απολαυστικός «συνένοχός» μας σε αυτή τη γιορτή, είναι –για δεύτερη, συνεχόμενη χρονιά- ο μηλίτης STRONGBOW που στηρίζει ενεργά το BOB THEATRE FESTIVAL 2017 και υπόσχεται να μας χαρίσει μία ιδιαίτερη γεύση στις μέρες και… νύχτες μας!

Για 10 χρόνια, το Bob Theatre Festival κάνει τον Μάιο να μυρίζει θέατρο, έμπνευση, δημιουργία και… φρέσκο αίμα! Μπορεί φέτος να μην είμαστε πιστοί στο ραντεβού της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου, σας υποσχόμαστε όμως ότι και αυτό το Φεστιβάλ θα είναι το meeting point της Άνοιξης! Και σας περιμένουμε με χαρά!
Θα σας (ξανα)δούμε στο Bob, λοιπόν!

10 χρόνια Bob
Σημείωμα Γιάννη Σαρακατσάνη, Καλλιτεχνικού διευθυντή του Bob Theatre Festival

Το Bob Theatre Festival διοργανώνεται φέτος για 10η χρονιά. Σαν χτές μας φαίνεται που ετοιμαζόμασταν για την πρώτη διοργάνωση… Κάπως έτσι θα έπρεπε να ξεκινήσει αυτή η εισαγωγή αλλά θα ήταν ψέμματα. Δεν μας φαίνεται καθόλου σαν χτες, αντιθέτως μας φαίνεται σα να έχει περάσει ένας αιώνας από το πρώτο Bob Theatre Festival! Από τότε τα πράγματα άλλαξαν και έχουν δυσκολέψει, όχι μόνο στο θέατρο αλλά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο! Ανατρέχοντας όμως στο παρελθόν, για τις ανάγκες αυτού του επετειακού εντύπου, συνειδητοποιήσαμε κάτι. Όλες αυτές οι αλλαγές που έφερε η κρίση είχαν έναν κερδισμένο: το νεανικό θέατρο!
Η κατάρρευση της τηλεοπτικής παραγωγής έστειλε στο θέατρο ηθοποιούς αλλά και θεατές που μέχρι τότε δεν το προτιμούσαν. Τα θέατρα, τα μπαρ και οι αποθήκες γέμισαν με κάθε λογής παράσταση αλλά οι νεανικές ομάδες ήταν ήδη εκεί και έπαιζαν ήδη τις παραστάσεις τους γνωρίζοντας τα κατατόπια. Η απόσταση μεταξύ νεανικού και mainstream θεάτρου ξαφνικά μίκρυνε και έτσι, εάν μια νεανική ομάδα ανέβαζε μια καλή παράσταση, μπορούσε να ξεχωρίσει και να διακριθεί μαζί με τις «μεγάλες». Και αυτό μάλιστα θα το χρωστούσε μόνο στην ποιότητά της μιας και ούτε μεγάλη παραγωγή αλλά ούτε και μεγάλα ονόματα θα μπορούσε να έχει.

Έτσι σήμερα οι νεανικές θεατρικές ομάδες φαίνεται να έχουν βρει το μυστικό! Δημιουργούν, παράγουν και επιβιώνουν, αποτελώντας ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης και το Bob Theatre Festival σας δίνει την ευκαιρία να το ανακαλύψετε.

Ευχαριστούμε πολύ το Φεστιβάλ Αθηνών και τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για την ένταξη του Bob Theatre Festival στις προφεστιβαλικές τους εκδηλώσεις.

Το φεστιβάλ μας θα γιορτάσει τα 10α γενέθλιά του στον πιο φεστιβαλικό θεατρικό χώρο της Αθήνας και το νεανικό θέατρο θα βάλει τα καλά τουΜην το χάσετε!

No comments: