Wednesday, May 3, 2017

Συνεργασία του ΚΘΒΕ με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Η συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ενδυναμώνεται και διευρύνεται  φέτος το καλοκαίρι.
Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, η παράσταση του ΚΘΒΕ που ξεχώρισε και συγκίνησε κερδίζοντας  κοινό και κριτικούς, επανέρχεται στο αργολικό θέατρο ανοίγοντας τα Επιδαύρια 2017, μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που σημείωσε το περσινό καλοκαίρι.

Η εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2017.
Μια παράσταση που ερευνά πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης συμβαδίζει με την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία. Ο Γιάννης Στάνκογλου  ερμηνεύει τον ρόλο του Ετεοκλή, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Άγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης  τον Κήρυκα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και  μαζί τους 14μελής χορός ηθοποιών.
«ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ»
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Παρασκευή 30, Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, στις 21.00

Διπλή συμμετοχή, όμως για το ΚΘΒΕ στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ φέτος, καθώς η  «θεατρική γιορτή» που καθήλωσε όλη τη Θεσσαλονίκη κατεβαίνει τον Ιούλιο στην Αθήνα.  Το έργο των Τόμας Βίντερμπεργκ, Μόγκενς Ρούκοφ, Μπο Χρ. Χάνσεν «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen), που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου το χειμώνα στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών  σημειώνοντας συνεχή sold out, θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Μέσα από τη σκηνοθεσία αυτής της παράστασης, που ανέβηκε με εγκωμιαστικές κριτικές στο ΚΒΘΕ, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος δημιουργεί με τους συνεργάτες του το δικό του Δόγμα, επιστρέφοντας στον πυρήνα του θεάτρου: τον άνθρωπο.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ» (FESTEN)
Αίθουσα Εκδηλώσεων, Εθνικό Θέατρο, Πέμπτη 6 έως Κυριακή 9 Ιουλίου, στις 21.00

Παράλληλα και στο πλαίσιο αυτής ευρύτερης συνεργασίας των δύο πολιτιστικών φορέων, η παράσταση «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη,  θα κάνει τιμητικά την πρώτη της παρουσίαση στο  Διεθνές Φεστιβάλ  Δάσους που εγκαινιάζεται  φέτος, φιλοξενώντας σημαντικές παραγωγές διεθνούς εμβέλειας από  το εξωτερικό. Το Διεθνές Φεστιβάλ  Δάσους χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020

Το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, από 1έως 15 Ιουλίου, έχοντας ως στόχο τη γνωριμία του κοινού της πόλης με εξέχοντες καλλιτέχνες και σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις από την Πολωνία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ισπανία,  & το Ισραήλ,  με επτά ενδιαφέρουσες  παραγωγές  που  θα παρουσιαστούν στο θέατρο Δάσους καθώς και στην ΕΜΣ και στο Βασιλικό Θέατρο.

Η παράσταση «Κύκλωπας» του Ευριπίδη,  που αποτελεί μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και του Εθνικού Θεάτρου, θα είναι η μοναδική ελληνική συμμετοχή που θα παρουσιαστεί στις 13 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, λίγες ημέρες πριν τις παραστάσεις στις 21-22 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

No comments: