Wednesday, April 5, 2017

ΚΘΒΕ: Έκτακτη παράσταση για το «Γκιακ» στην Κοζάνη την παρασκευή 7 Απριλίου

«ΓΚΙΑΚ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Έκτακτη παράσταση την Παρασκευή 07/04/2017, στις 18:00
Με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

 Λόγω μεγάλης ζήτησης του κοινού θα δοθεί μια έκτακτη παράσταση για την παραγωγή «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 18.00 στο Θεατροδρόμιο της Κοζάνης. Το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους.
 «Γκιακ» στο Θεατροδρόμιο Κοζάνης, με τη  συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.
Πέμπτη 6/4/17:  21.00
Παρασκευή 7/4/17: 18.00 &  21.00
Το Μάρτιο του 2016 εντυπωσίασε το κοινό μας η πρωτότυπη περφόρμανς «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά» σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη, που φιλοξενήθηκε στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και τώρα η Μαυραγάνη σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ τη θεατρική μεταφορά της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκιακ».
Γεννημένος το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδας, ο Δημοσθένης Παπαμάρκος άρχισε να γράφει το 1998. Το «Γκιακ» είναι το τελευταίο του έργο και το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και το Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού «Αναγνώστης».

Λίγα λόγια για το έργο
Σε ένα τραπέζι επιστροφής – γυρισμού, σε μια γιορτή «ένωσης» θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων του, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Σημείωμα Σκηνοθέτη
«Και για πες μας ρε Αργυράκο και πώς ήτανε εκεί στον πόλεμο που ήσουνα;»
Ρωτάει τον τιμώμενο στρατιώτη, πάνω στο γλέντι του γυρισμού του, ένας μπάρμπας του.
Ρωτάει με την ενοχλητική απορία του «φιλήσυχου» πολίτη, που δεν «ξέρει» από πόλεμο και «τέτοια».
Ρωτάει και σε καμία περίπτωση δεν περιμένει και ούτε επιθυμεί μια λεπτομερή απάντηση.
Εδώ όμως, στην παράσταση του Γκιακ, θα απαντηθεί λεπτομερώς τούτη η ερώτηση θα βγουν στην επιφάνεια όλα τα τραύματα, όλες οι ανομολόγητες πράξεις και τέλος όλη η «φιλήσυχη» υποκρισία όλων μας. Μια υποκρισία που είναι όμως ταυτόχρονα και το ζωτικό μας ψεύδος. Ο τρόπος μας για να αντέχουμε.
Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες-συνοδοιπόρους σε αυτή την παράσταση. Μένει να δούμε στην πράξη της ζωής τη συνέχεια.
Γεωργία Μαυραγάνη

No comments: