Monday, November 14, 2016

Νικήτας Πλατής: ένα πολύπλευρο ταλέντο

Ο ηθοποιός Νικήτας Πλατής (1912 – 14 Νοεμβρίου 1984) ήταν ένα πολύπλευρο ταλέντο, αφού εκτός από ηθοποιός ήταν και συγγραφέας πέντε θεατρικών έργων, 200 περίπου επιθεωρησιακών σκετς και πολλών ποιημάτων, που τα περισσότερα ήταν αφιερωμένα στην Αμοργό. Γεννήθηκε στην Αμοργό και ήταν γιος δασκάλου. Το 1928 πήγε στην Αθήνα και το 1932 έκανε την εμφάνισή του στο θέατρο, στη μουσική παράσταση «Ριρίκα» του θιάσου Ρ. Ρουγγέρη. Από τότε έπαιξε σε πολλές επιθεωρήσεις, οπερέτες και κωμωδίες, αλλά κάποιες φορές έγινε και θιασάρχης με πρωταγωνιστικούς ρόλους. Διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1958 στην ταινία «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη και στην ταινία «Η Κυρά μας η Μαμή» (Φίνος Φιλμ), με τον Ορέστη Μακρή και τη Γεωργία Βασιλειάδου. Από τότε και μέχρι το 1979, έγινε από τα βασικά στελέχη του ελληνικού κινηματογράφου με 112 ταινίες στο ενεργητικό του, οι 13 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Χαρακτηριστικές ήταν οι εμφανίσεις του στις ταινίες «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» (Φίνος Φιλμ, 1963), «Η Χαρτοπαίχτρα» (Φίνος Φιλμ, 1964), «Υπάρχει και Φιλότιμο» (Φίνος Φιλμ, 1965), «Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια» (1966), «Μιας Πεντάρας Νιάτα» (1967) και πολλές ακόμα άλλες.
Το 1972 έκανε την εμφάνιση του στην κρατική τηλεόραση με τη σειρά «Μπολσόι Ιβάν» και «Μπιγκ Τζων», ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό με τη συμμετοχή του στη σειρά «Μεθοριακός Σταθμός», στην οποία έπαιζε τον πρόεδρο του χωριού.
Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Γκόλφω Μπίνη.
platis_nikitas_b

Φιλμογραφία

No comments: