Friday, April 1, 2016

«Το ρολόι», Σαββατοκύριακο με ελεύθερη είσοδο





Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει σήμερα Σάββατο 2 κα αύριο Κυριακή 3 Απρίλη, στις 20.00, στο «Σχολείον» (Πειραιώς 52, Μοσχάτο) - με ελεύθερη είσοδο για το κοινό - «Το ρολόι» ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» του Μενέλαου Λουντέμη.Πρόκειται για τη βραβευμένη παράσταση του περσινού θεσμού της «Ανοιχτής Πλατφόρμας» που έγινε πολύ θερμά αποδεκτή από το κοινό. Η παράσταση βασίζεται πάνω στις τεχνικές του αφηγηματικού και του σωματικού θεάτρου, τεχνικές πάνω στις οποίες πειραματίζεται η ομάδα, ένα θεατρικό παζλ από ποικίλα διαφορετικά ύφη και είδη, με σκοπό να υπηρετηθούν οι ιστορίες του Μενέλαου Λουντέμη.

Ο Κ. Μπιμπής, που υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη διασκευή μάς ανέφερε για το έργο: «Οπως και τότε έτσι και σήμερα τα μεγάλα, αδηφάγα κύματα της Ιστορίας τείνουν να καταπιούν τις μικρές καθημερινές μας ιστορίες. Γι' αυτό ακριβώς κάνουμε αυτήν την παράσταση, για να εστιάσουμε στην μικρο-ιστορία. Για να καταδείξουμε ότι οι μικρές απομονωμένες ψηφίδες αν ενωθούν, υπάρχει μια ελπίδα να μην οδηγηθούμε ξανά σε σβάστικες και κρεματόρια.
O νεοναζισμός, ο φασισμός και η μισαλλοδοξία δεν είναι ενστικτώδικη λειτουργία του ανθρώπου, αλλά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ισχυρών συμφερόντων. Ενα εργαλείο πολύ καλά μελετημένο που επιστρατεύεται άνωθεν κάθε φορά που απαιτείται ο αποπροσανατολισμός και ο διχασμός, υλικά απαραίτητα για να γίνει χωρίς μεγάλη αντίσταση αποδεκτό ό,τι χρειάζεται, ακόμη και ο επόμενος μεγάλος πόλεμος.
Κάνουμε αυτήν τη παράσταση για να τα ξορκίσουμε όλα αυτά, για να αφυπνιστούμε πρώτα εμείς οι ίδιοι και να αναρωτηθούμε όλοι μαζί και δυνατά ποιος πραγματικά κάνει τους πολέμους».
Οι θεατές καλούνται να προσφέρουν φάρμακα, υλικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διάρκειας, που θα διατεθούν στους πρόσφυγες.
Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή: Κωνσταντίνος Μπιμπής - Sui Generis, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Σκηνικά - Κοστούμια: Ελλη Λιδωρικιώτη, Μουσική: Κώστας Γάκης, Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασσόπουλος, Μουσική και ηχητικά περιβάλλοντα: Στέφανος Τορτόπογλου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ιρις Κανδρή, Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Δώρα Βεστάρχη, Μουσικός επί σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου.
Παίζουν: Αγάπη Ηλιάδου, Αντωνία Καζάκου, Κλείτος Κωμοδίκης, Φώτης Λαζάρου, Εκτορας Λιάτσος, Κυριακή Μακέδου, Βίκτωρας Πέτσας.

No comments: