Tuesday, March 29, 2016

Γιαν Φαμπρ «Δεν έχω τα προσόντα για διευθυντής, είμαι καλλιτέχνης»

  • Τους άξονες της επόμενης τετραετίας για το Φεστιβάλ Αθηνών&Επιδαύρου ανακοίνωσε ο διάσημος φλαμανδός καλλιτέχνης
Γιαν Φαμπρ «Δεν έχω τα προσόντα για διευθυντής, είμαι καλλιτέχνης»
Σε Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών&Επιδαύρου μετονομάζεται το μέχρι τούδε Ελληνικό Φεστιβάλ. Αυτό είναι ένα μόνο απ΄όσα ειπώθηκαν την Τρίτη, 29 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του διάσημου Φλαμανδού καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ μετά την ανακοίνωση της από μέρους του ανάληψης της καλλιτεχνικής διεύθυνση της διοργάνωσης. Ο ίδιος, βέβαια, δήλωσε πως δεν είναι διευθυντής αλλά επιμελητής (curator, η λέξη που χρησιμοποίησε στα αγγλικά) περιγράφοντας το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Εργο του επιμελητή, είπε, είναι να δημιουργεί «συνδέσμους», συμπράξεις  μεταξύ των καλλιτεχνών. «Δεν μπορώ, δεν έχω τα προσόντα να είμαι διευθυντής. Είμαι καλλιτέχνης...» πρόσθεσε.



  Η συνέντευξη δόθηκε παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά _ ο οποίος πήρε το λόγο και εξήγησε το σκεπτικό της επιλογής_ ενώ παρευρέθησαν και καλλιτεχνικοί διευθυντές κρατικών πολιτιστικών οργανισμών. Από την πλευρά του ο Φαμπρ παρουσίασε την ομάδα των συνεργατών του οι οποίοι θ΄ασχοληθούν με επιμέρους τομείς (Λογοτεχνία και Ιδέες, Νέοι Καλλιτέχνες Θεάτρου και Χορού, Εικαστικές Τέχνες, Παραστατικές Τέχνες, Κινηματογράφος) αλλά και τους άξονες επάνω στους οποίους θα κινηθεί κατά την διάρκεια της τετραετίας 2016-2019. Ωστόσο, συγκεκριμένες ημερομηνίες και χώροι για το εφετινό Φεστιβάλ δεν ανακοινώθηκαν,  ούτε καν η έναρξη και η λήξη του. Ο Φαμπρ είπε ότι το πρόγραμμα είναι κατά 80% έτοιμο και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες. Αντιστοίχως, δεν ανακοινώθηκαν και τα οικονομικά δεδομένα: θέματα προϋπολογισμού και αμοιβών. Επ΄αυτών ο  πρόεδρος του Δ.Σ του Φεστιβάλ κ. Γιώργος Αντωνακόπουλος είπε ότι ο Γιαν Φαμπρ και οι συνεργάτες του συμφώνησαν «με όρους εξαιρετικά ευνοϊκούς και χαμηλούς σε σχέση με ό,τι θα ανέμενε κανείς...»

 Αφιέρωμα στο Βέλγιο

  Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν, κατά την διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης, ο Φαμπρ έχει ως στόχο να πλάσει μια δημιουργική ισορροπία μεταξύ της συνέχειας και της καινοτομίας, καθώς και μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ωστόσο για εφέτος, και με δεδομένο ότι ο ίδιος ενεπλάκη αργά στην υπόθεση του Φεστιβάλ, στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν οι κρατικοί οργανισμοί (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), μια που όπως ακούστηκε, δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος για να εξεταστούν άλλες προτάσεις.  Στη βάση του ότι ο Φαμπρ είναι ενεργός ως εικαστικός, θεατρικός δημιουργός, παραστατικός καλλιτέχνης, χορογράφος και συγγραφέας, οι τομείς αυτοί θα αντανακλώνται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης.
  Ο πρώτος χρόνος είναι αφιερωμένος στο Βέλγιο, χώρα προέλευσης του ιδίου και, όπως μας πληροφορεί το σχετικό ενημερωτικό υλικό, «κατά την έναρξη του φεστιβάλ το κοινό θα εισαχθεί στο καλλιτεχνικό σύμπαν του Γιαν Φαμπρ μέσω διαφόρων καλλιτεχνικών του έργων. Το πρελούδιο θα κλιμακωθεί σε διάρκεια λίγων ημερών κατά τις οποίες το κοινό θα πάρει μια πρώτη γεύση του πώς θα είναι το Φεστιβάλ τις επόμενες εβδομάδες...».

    Σύμφωνα με το ίδιο ενημερωτικό υλικό «τα εγκαίνια της έκθεσης STIGMATA στο Μουσείο Μπενάκη, στις 15 Ιουνίου, θα αποτελούν μια πρόβα που θα προετοιμάζει το κοινό για το φαμπριανό σύμπαν των διαφορετικών μορφών τέχνης και της ποιητικής του σώματος. Στις 28 Ιουνίου το κοινό θα συναντηθεί με τον Γιαν Φαμπρ ως συγγραφέα, τα γραπτά του οποίου αποτελούν τη βάση της καλλιτεχνικής του έκφρασης. Επιφανείς Ελληνες ηθοποιοί θα διαβάσουν από τα νυχτερινά του ημερολόγια και από τα θεατρικά και ποιητικά του κείμενα, τα οποία θα εκδοθούν από τις εκδόσεις Νήσος». Στις 29 Ιουνίόυ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης βελγικής τέχνης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «η συνάντηση των δύο Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης, της Αθήνας και της Αμβέρσας, εγκαινιάζει μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν στα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του ΕΜΣΤ» και αποτελεί την πρώτη από τις προγραμματισμένες μελλοντικές συνεργασίες του Μουσείου με διεθνή ιδρύματα. Στις 30 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η διάσημη παράσταση του Γιαν Φαμπρ «Preparatio Mortis».

    Αναφερόμενος στους άξονες της θητείας του, ο Φαμπρ είπε πως τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν διεθνή προσανατολισμό. Το 2017, η θεματική θα είναι η σύμπραξη και θα επικεντρωθεί σε εικαστικούς, παραστατικούς καλλιτέχνες και συγγραφείς που έχουν συνεργαστεί ή εξακολουθούν να συνεργάζόνται με τον Φαμπρ. Το ένα τρίτο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα είναι Ελληνες με την επιλογή να προκύπτει μέσω αναζήτησης κι έπειτα από αξιολόγηση αιτήσεων. Κατά τον τρίτο χρόνο, στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο Συγγραφέας και ο Ηθοποιός και η μεταξύ τους σχέση ενώ η επιμέλεια του Φαμπρ θα ολοκληρωθεί το 2019 με τη θεματική «Eλληνικό Matrix».
    Δίνοντας ένα στίγμα των μελλοντικών επιλογών του ο Φαμπρ είπε, τέλος, ότι σχεδιάζει να καλέσει καλλιτέχνες όπως ο Ρομέο Καστελούτσι, ο Μπομπ Γουίλσον αλλά και ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία της μουσικής από τους άξονες του προγραμματισμού, είπε ότι βρίσκεται σε συνεννοήσεις με «σημαντικά κλασικά σχήματα» ενώ θα εκπροσωπηθεί και η ποπ σκηνή.

ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments: