Wednesday, December 23, 2015

ΥΠΠΟ: Εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης προς το ΚΘΒΕ

Και πάλι απλήρωτοι οι ηθοποιοί

ΥΠΠΟ: Εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης προς το ΚΘΒΕ
Την εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης προς το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μαζί με την τακτική επιχορήγηση εντός του Ιανουαρίου, για την κάλυψη των αναγκών του, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την απόφαση των ηθοποιών και των εργαζομένων στο Θέατρο να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και σύσσωμη η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας είναι ένας σημαντικότατος καλλιτεχνικός οργανισμός της χώρας που προσφέρει, δεκαετίες τώρα, υψηλής ποιότητας πολιτιστικό έργο, όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της χώρας. Θέατρο ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και σημείο αναφοράς εντός και εκτός Ελλάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ, τονίζοντας.
«Στόχος μας και φιλοδοξία μας είναι όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να αναβαθμιστεί απαντώντας στις νέες πολιτιστικές και αισθητικές αναζητήσεις της εποχής. Η σημερινή διοίκηση του υπουργείου έρχεται να επωμιστεί το βάρος ενός μεγάλου χρέους του θεάτρου που δημιουργήθηκε για γνωστούς λίγο – πολύ λόγους. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε αρκετούς εποπτευόμενους φορείς. Φιλοδοξία μας είναι η εξυγίανση των οικονομικών των φορέων αυτών έτσι ώστε να επιτελούν απρόσκοπτα και δημιουργικά το καλλιτεχνικό τους έργο».
Το ΥΠΠΟ δεσμεύεται να βρει λύση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Θεάτρου, εκφράζοντας την «αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και τον σεβασμό μας για το ότι συνεχίζουν το έργο τους κάτω από αντίξοες συνθήκες και ειδικά προς τους ηθοποιούς που ανεβαίνουν στη σκηνή και τιμούν την Τέχνη τους ποιώντας ήθος».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς πρόκειται να επισκεφθεί το ΚΘΒΕ. «Επιζητούμε τη συνεργασία και τον διάλογο με τη διοίκηση του Θεάτρου και τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του οργανισμού από κοινού. Αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στους εργαζόμενους να διεκδικούν το δίκαιό τους με όποιο τρόπο αυτοί κρίνουν» καταλήγει η ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη, έγινε γνωστό ότι οι σημερινές απογευματινές παραστάσεις ματαιώνονται λόγω της στάσης εργασίας από τις 18:00 ώς τις 20.00. Την ημέρα των Χριστουγέννων (Παρασκευή 25/12), όλες οι παραστάσεις των έργων θα δοθούν κανονικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΘΒΕ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 26/12 και 27/12, δεν θα πραγματοποιηθούν οι πρωινές, απογευματινές και βραδινές παραστάσεις, καθώς οι στάσεις εργασίας, που εξήγγειλε εκτάκτως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ορίστηκαν για: Σάββατο 26/12/15 από 18:00 έως 20:00 και 21:00 έως 23:30 και Κυριακή 27/12/15 από 11:00 έως 13:00 και 00 έως 21:00).
Το ΚΘΒΕ δίνει τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων, που έχουν ήδη εκδοθεί. Το χρονικό διάστημα εξαργύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων ορίζεται από την επομένη των απεργιών έως και τις 27/12/15.
Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηθοποιοί υπογραμμίζουν: «Φέτος είναι τα τρίτα Χριστούγεννα που θα περάσουμε απλήρωτοι. Οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, θλίβονται με την ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχουν περιέλθει. Θλίβονται για την αναξιοπρέπεια που τους επιβάλλεται από την πολιτεία, για την αναλγησία της κυβέρνησης, που έμοιαζε 'πολιτισμένη' και δεν προϊδέαζε κανέναν για την πλήρη απαξίωση του πολιτισμού που θα έφερνε».
Στην ίδια ανακοίνωση, με την οποία οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ανακοινώνουν τις «άμεσες κινητοποιήσεις τους προκειμένου να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα του ΚΘΒΕ» ζητούν:
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, που είναι 3 μήνες μισθοί και 16 μήνες εξαιρέσιμα.
  • Ακύρωση παρακράτησης του 5% της τακτικής επιχορήγησης.
  • Αποστολή έκτακτης επιχορήγησης, σχετικής με οφειλές του κράτους απέναντι στο ΚΘΒΕ (χρέος Όπερας, επιστροφή ΦΠΑ, χρωστούμενα από Δημήτρια παρελθόντων ετών).
  • Επίσκεψη υπουργού στο ΚΘΒΕ και «να σταματήσει η απαξίωση του πολιτισμού και η κατεδάφιση των εργασιακών, ιδιαίτερα από μια κυβέρνηση που ψηφίστηκε ως 'φιλολαϊκή'».

No comments: