Saturday, November 28, 2015

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για το ελληνικό θέατρο σκιών

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για το ελληνικό θέατρο σκιών
Στον Βάλτερ Πούχνερ, τον διαπρεπή θεατρολόγο και μελετητή του ελληνικού θεάτρου σκιών αφιερώνεται το Διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Ελληνικό θέατρο σκιών - Άυλη πολιτιστική κληρονομιά» που διοργανώνουν το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, την Ισπανική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών και το Τμήμα Θεατρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αθήνα, στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13) και στην αίθουσα «Εurope Direct» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).



Το συνέδριο καλύπτει όλες τις πτυχές του νεοελληνικού πολιτισμού που επηρεάστηκαν από το θέατρο σκιών κατά τη διάρκεια της ιστορίας του (θέατρο, φιλολογία, αρχεία, μουσειολογία, κοινωνιολογία, ανθρωπoλογία, ιστορία, καλές τέχνες, εκπαίδευση, μουσική κ.ά.) και σκοπός του είναι να προωθηθεί η έρευνα και η μελέτη του θεάτρου σκιών, να διερευνηθούν οι επιρροές που δέχτηκε και άσκησε το θέατρο σκιών στις εκφάνσεις του νεοελληνικού πολιτισμού και να διερευνηθούν τα στοιχεία που προϋποθέτουν την αναγνώρισή του ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συμμετέχουν με εισηγήσεις τους καταξιωμένοι μελετητές του θεάτρου σκιών (Γιάννης Κιουρτσάκης, Άννα Σταυρακοπούλου, Ιωσήφ Βιβιλάκης, Γ. Λαδογιάννη, Δηώ Καγγελάρη κ.ά.) ενώ θα πραγματοποιηθούν και τρία στρογγυλά τραπέζια για το θέατρο σκιών και τις τέχνες (Δήμος Αβδελιώδης, Κ. Δημάδης, Γ. Κοτσίνης, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Μάνος Στεφανίδης), το παρόν και μέλλον του ελληνικού θεάτρου σκιών (Άθως Δανέλλης, Μιχάλης Ιερωνυμίδης, Πάνος Καπετανίδης, Ηλίας Καρελλάς, Μιχάλης Χατζάκης) και το ελληνικό θέατρο σκιών και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO (Ζωή Μάργαρη, Μιχάλης Μερακλής, Μόσχος Μορφακίδης, Rosario Perricone).

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, στο πλαίσιο του προγράμματος Αρχείο /Βάση Δεδομένων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών το οποίο υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Ιδρύματος «Κόσμος εν Αρμονία».

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου.

No comments: