Sunday, September 13, 2015

Δύο παραγωγές της Στέγης Γραμμάτων σε διεθνή φεστιβάλ


Είναι δύο από τις παραγωγές της Στέγης Γραμμάτων που εντυπωσίασαν. Και έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους για πολλά σημαντικά θεατρικά φεστιβάλ του κόσμου. Είναι δύο από τις 15 ελληνικές παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού που έχουν ήδη ταξιδέψει εκτός Ελλάδος με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων. Η πρώτη είναι η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά «Ο κυκλισμός του τετραγώνου» (φωτογραφία), που σκηνοθέτησε ο ίδιος και που ήδη έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.
Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου ταξιδεύει στο Calouste Gulbenkian Foundation στη Λισσαβώνα, όπου θα ολοκληρώσει το Proximo Futuro Festival. Στο έργο παρακολουθούμε τις έντεκα φωνές διαφορετικών φύλων, διαφορετικών γενεών, διαφορετικών σεξουαλικών προτιμήσεων με ένα και μόνο αίτημα: την αποδοχή και την απελπισμένη ανάγκη τους να αγαπηθούν και να ανήκουν κάπου.
Η δεύτερη παραγωγή της Στέγης που ήδη ταξίδεψε το περασμένο καλοκαίρι στο Παρίσι είναι τα «Αίματα» του Ευθύμη Φιλίππου, παράσταση που παρουσίασαν οι Vasistas. Με την είσοδο του 2016 (στις 29 Ιανουαρίου) η παράσταση θα βρεθεί πρώτα στην Aix-en-Provence στο Festival Parallele και στις 2 Φεβρουαρίου στο Festival Reims Scenes d’Europe στη Reims. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η βραβευμένη Αργυρώ Χιώτη.
Στο έργο, με χιούμορ, λοξή ματιά, σουρεαλισμό και οξυδέρκεια, οι δύο δημιουργοί της παράστασης μιλούν για τις ανοικτές πληγές του σύγχρονου ανθρώπου. Ο σεναριογράφος των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο αποκλειστικά για την ομάδα Vasistas. Και η Αργυρώ Χιώτη διαμορφώνει τη σκηνή σε ρινγκ. Κι εκεί γίνονται όλα... Ενα μακροσκελές ερωτικό τραγούδι για την Ελλάδα του ’90.

No comments: