Wednesday, September 23, 2015

Με δυναμικό ρεπερτόριο το Θέατρο Νέου Κόσμου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23.09.2015

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ
Μια σκηνή από την παράσταση «Το δάνειο», με τους Μ. Οικονόμου και Γ. Σαρακατσάνη. 
Μια σκηνή από την παράσταση «Το δάνειο», με τους Μ. Οικονόμου και Γ. Σαρακατσάνη.

Μία μία, οι θεατρικές σκηνές ετοιμάζονται, στήνουν το πρόγραμμά τους, κανονίζουν τις πρεμιέρες τους. Χθες ήταν η σειρά του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ν’ ανακοινώσει τι ετοιμάζει για τη φετινή σεζόν. Ενα θέατρο που έγινε ήδη 18 ετών, που μας έχει δώσει πολλές σημαντικές παραστάσεις, που έχει αναζωογονήσει την περιοχή που βρίσκεται και που ετοιμάζεται, από τώρα, να γιορτάσει τα 20χρονά του, από το καλοκαίρι του 2016. Με την παράσταση «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, στη νέα μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα.

Δίπλα στον ιδρυτή του θεάτρου, σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, στην κεντρική σκηνή του καλόγουστου χώρου, είχαν καθίσει χθες δύο από τους πιο παλιούς συνεργάτες του: ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης και η θεατρολόγος και η φωνή του θεάτρου προς τα έξω, Μαρία Παπαλέξη. Πριν από την παρουσίαση των φετινών παραστάσεων ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είπε ότι «το κοινό έχει ανάγκη ν’ ανεβάσουμε τον πήχυ με προσεκτικές κινήσεις. Είχαμε φέτος πάνω από 150 προτάσεις. Νομίζω ότι φτιάξαμε ένα ρεπερτόριο φρέσκο, νεανικό, δυναμικό», είπε. Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκινά στις 5 Οκτωβρίου με δύο περυσινές επιτυχίες: τα «Παράσιτα» (σκην. Βαγ. Θεοδωρόπουλος) με την Κόρα Καρβούνη και την Ιωάννα Κολλιοπούλου, και με τον μονόλογο που έσπασε ταμεία πέρυσι τη «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» με την Ελένη Ουζουνίδου, ένα νέο κείμενο του Κώστα Σωτηρίου. Τις ίδιες ημερομηνίες ξεκινούν και τα έργα: «Ενας άνθρωπος υπό χρεοκοπία», «Οδύσσεια, ραψωδία έψιλον», «Ο μικρός Χίτλερ».

Ακολουθεί ένα πολύ σύγχρονο έργο: «Το δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν (σε συνσκηνοθεσία Βαγ. Θεοδωρόπουλου, Παντ. Δεντάκη) με τους Μιχάλη Οικονόμου και Γιάννη Σαρακατσάνη. Η γεμάτη απελπισμένο χιούμορ ιστορία ενός ανθρώπου που θέλει να πάρει δάνειο και η μόνη εγγύηση που διαθέτει είναι ο λόγος της τιμής του.

Δεκαοκτώ είναι οι παραστάσεις που μας καλεί να δούμε φέτος το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Αν υπάρχουν τάσεις στο ρεπερτόριο; Διακρίναμε τρεις: η μία είναι ο περιορισμός του ρεπερτορίου σε σχέση με πέρυσι. Οι άλλες δύο τάσεις αφορούν τη θεματολογία των παραστάσεων. Ετσι υπάρχει και φέτος έντονη η παρουσία της λογοτεχνίας (Σκαρίμπας, Τσιφόρος, Λένα Κιτσοπούλου, Βαγ. Ραπτόπουλος με τη μεταφορά στη σκηνή της «Λούλας») και υπάρχει και τάση της αφήγησης ιστοριών για πραγματικά πρόσωπα πάνω στη σκηνή. Πρόκειται για τις ιστορίες της Μαρίκας Παπαγκίκα, μιας λαϊκής ερμηνεύτριας που έκανε καριέρα στην Αμερική τον μεσοπόλεμο, στην παράσταση «Marika’s» και την ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου, όπως την αφηγήθηκε 70 χρόνια μετά. Η επιτυχία της «Σταματίας, το γένος Αργυροπούλου» ίσως κάνει κι άλλους να δοκιμάσουν.
Από τις 5 Οκτωβρίου, πάντως, προστίθενται νέες θεατρικές επιλογές.
Από το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

No comments: