Tuesday, June 30, 2015

Ο Νίκος Κουρής ενσαρκώνει τον Αίαντα του Σοφοκλή

Ο Νίκος Κουρής ενσαρκώνει τον Αίαντα του Σοφοκλή 

Μετά από τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 17 και 18 Ιουλίου, θα ακολουθήσει μία μικρή περιοδεία στην Αττική

Τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, θα ενσαρκώσει ο Νίκος Κουρής, στην παράσταση που παρουσιάζει το θέατρο του Νέου Κόσμου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την Παρασκευή και το Σάββατο 18 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο ηθοποιός κρατά  τον ρόλο του  τραγικού Αίαντα, του καλύτερου πολεμιστή των Ελλήνων, που παλεύει με τη μοίρα του μόνος του, απορρίπτοντας  τη θεϊκή βοήθεια.


Όταν αγνοείται από τους Έλληνες αρχηγούς και δεν του δίνονται τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα, ο Αίας θίγεται βαθιά από τη μεγάλη αδικία. Θυμωμένος, επιχειρεί να επιτεθεί τους Αχαιούς, όμως η Αθηνά θολώνει το μυαλό του και η φονική του μανία ξεσπάει στα κοπάδια τους. Όταν συνέρχεται και συνειδητοποιεί τι έκανε, η αξιοπρέπειά του έχει πληγεί τόσο ώστε ο ήρωας επιλέγει να αυτοκτονήσει.

Ο δυνατός ήρωας έχει απόλυτη αδυναμία να υποχωρήσει και να προσαρμοστεί σε οτιδήποτε αντιβαίνει στις αντιλήψεις του. Μακριά από το πεδίο της μάχης, όπου το προβάδισμα κερδίζουν η πολιτική και η διπλωματία, ο άριστος πολεμιστής απομονώνεται, δεν έχει πια θέση στη νέα τάξη πραγμάτων.

Η μετάφραση είναι του Δ.Ν Μαρωνίτη.  Τους κεντρικούς ήρωες ερμηνεύουν οι: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Γιάννης Τσορτέκης, Ελένη Ουζουνίδου, Παντελής Δεντάκης, Γιάννης Κλίνης, Δημήτρης Παπανικολάου.

Χορός: Θύμιος Κούκιος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Χρήστος Μαλάκης, Δαβίδ Μαλτέζε, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Πασσάς, Κρις Ραντάνοφ, Σταύρος Σβήγκος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μάνος Στεφανάκης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις και σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Αττικής.
Πρόγραμμα περιοδείας:
Δευτέρα 27 Ιουλίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, Πειραιάς, Βεάκειο
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπουλη, Αμφιθέατρο Άλσους Δ.Κιντής
Δευτέρα και Τρίτη 7 και 8 Σεπτεμβρίου, Παπάγου, Κηποθέατρο
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη, Θέατρο Άλσους

No comments: