Tuesday, June 30, 2015

Σωτήρης Χατζάκης: «Με όλο το βάρος στις καρδιές σας, ελάτε στην Επίδαυρο»

Η ανακοίνωση του σκηνοθέτη των «Τρωάδων», Σωτήρη Χατζάκη
Σωτήρης Χατζάκης: «Με όλο το βάρος στις καρδιές σας, ελάτε στην Επίδαυρο»

Το κάλεσμα του σκηνοθέτη της παράστασης «Τρωάδες», στο κοινό, εν μέσω των κρίσιμων ωρών που διανύει η χώρα μας

«Το Θέατρο δεν σταματά ποτέ. Το Εθνικό Θέατρο θα είναι συνεπές στο ραντεβού του με το κοινό και τις δυο ημέρες στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Θα είμαστε εκεί!», έγραφε το μήνυμα του Στάθη Λιβαθινού, του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, ανακοίνωνοντας ότι η παραστάσεις του έργου «Τρωάδες» του Ευριπίδη, θα πραγματοποιηθούν κανονικά -στις 3 και 4 Ιουλίου- στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης, καλεί το κοινό, να έρθει να δει την παράσταση στην Επίδαυρο, αυτές τις «σκοτεινές ώρες», όπως γράφει στην ανακοίνωση του, που διανύει η πατρίδα μας.

«Στην παράσταση των Τρωάδων δονεί την ψυχή μας η κραυγή "Δεν υπάρχει πια Τροία". Όπως στο Underground του Κουστουρίτσα η άλλη κραυγή "Δεν υπάρχει πια Γιουκοσλαβία". Αυτές τις σκοτεινές ώρες που δοκιμάζεται η πατρίδα μας, εμείς, οι συντελεστές των Τρωάδων σας καλούμε να έρθετε στην Επίδαυρο. Με όλες τις δυσκολίες, με όλο το βάρος στις καρδιές σας να έρθετε στην Επίδαυρο. Όλοι εμείς, θεατές και καλλιτέχνες, ας ενωθούμε, ας γίνουμε εκκλησίασμα μιας τελετής που θα αγνίσει τις ψυχές μας. Ας αποδείξουμε ότι η παιδεία, η τέχνη, ο πολιτισμός είναι η περιουσία μας. Αυτές τις κρίσιμες μέρες ας αναδείξουμε την πνευματικότητα και την συλλογική μας συνείδηση», γράφει η ανακοίνωση του Σωτήρη Χατζάκη.

Ο Ευριπίδης με τις Τρωάδες γράφει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοιμάζουν. Οι Τρωάδες είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας, οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.

Ερμηνεύουν: Θέμης Πάνου,Κωνσταντίνα Τάκαλου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Ψαρράς, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Κίτσου, Κρατερός Κατσούλης και Ελένη Ρουσσινού                
                      
Χορός:
Ντίνα Αβαγιανού, Κατερίνα Γιαμαλή, Ανδρομάχη Δαυλού, Άννα  Ελεφάντη, Βερόνικα Ηλιοπούλου, Δανάη Κατσαμένη Γιασεμί Κηλαηδόνη, Σταυρούλα  Κοντοπούλου, Σταυρούλα-Μελισσάνθη  Μάκρα, Βάγια Ματαφτσή, Γεωργία Μητροπούλου, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στέλλα Ράπτη, Αγγέλα  Σιδηροπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γεωργία Τσαγκαράκη, Ιώβη Φραγκάτου  

Φρουροί: Αλέξανδρος Βαμβούκος, Αντώνης Χαντζής
Στο ρόλο του Αστυάνακτα ο μικρός Βασίλης Δημουλής

Αναλυτικά η περιοδεία:
● 11 & 12 Ιουλίου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
●  15 Ιουλίου, Κηποθέατρο Δήμου Αλεξανδρούπολης
● 18 Ιουλίου, Σίβηρη, Αμφιθέατρο Σίβηρης
● 24 Ιουλίου, Αρχαία Ολυμπία
● 27 Ιουλίου, Νεμέα

● 4 & 5 Αυγούστου, Πάτρα , Ρωμαϊκό Ωδείο
● 7 Αυγούστου, Μεσολόγγι,
● 12 Αυγούστου, Ανδρος
●  24 Αυγούστου, Βριλήσσια
●  27  Αυγούστου, Χαλάνδρι, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
● 30 Αυγούστου, Ελευσίνα , Παλαιό Ελαιουργείο

●  2  Σεπτεμβρίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
● 7  Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
●  13 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου
●  16 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη
● 18  Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη
● 22 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

No comments: