Monday, October 27, 2014

Θέατρο Τέχνης: Παράσταση-αφιέρωμα στα 60χρονα της σκηνής του Υπογείου


Εξήντα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η σκηνή του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν στην οδό Πεσμαζόγλου και το γιορτάζει με μία παράσταση- αφιέρωμα, δια χειρός Κωστή Καπελώνη, που ταξιδεύει τους θεατές στα θεατρικά κείμενα που καθόρισαν το ρεπερτόριό του. Η παράσταση, με τίτλο «Υπόγειο στο φως», είναι μια ονειρική ιστορία που κινείται χρονικά ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, και σε συνδυασμό με ένα πλούσιο εικαστικό και οπτικό υλικό επιχειρεί να φωτίσει τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την ιστορία του Τέχνης διαχρονική και επίκαιρη.


Σύμφωνα με τον Κωστή Καπελώνη, πρόκειται για ένα «τεράστιο εγχείρημα, που δεν είναι παράσταση ντοκουμέντο, αλλά μία προσωπική, συναισθηματική κατάθεση, και φιλοδοξεί να συμπτύξει σε δύο ώρες εξήντα χρόνια ιστορίας και εκατόν ογδόντα παραστάσεις».
Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα αύριο, 28 Οκτωβρίου στις 21:30 και θα παίζεται όλη τη σεζόν, (από τις 4 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή απόγευμα).
Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Κωστής Καπελώνης αναλαμβάνει και ρόλο ηθοποιού στην παράσταση, έχοντας στο πλευρό του τους Δημήτρη Καλαντζή, Ηρώ Κωστή, Φώτη Μακρή και Γιάννα Μαλακατέ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Σωτηρίου, ενώ τη μουσική και τον ήχο ο Θάνος Καζαντζής.
Πριν την παράσταση θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (προβολές, ομιλίες, συναυλίες, συζητήσεις) με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων του Υπογείου, σε επιμέλεια Πλάτωνα Μαυρομούστακου.
Αναλυτικά:
  • Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, ώρα 19:00. Προβολή: «Αφιέρωμα στον δάσκαλό μας»: ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή
  • Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Μουσική εκδήλωση: Φίλιππος Τσαλαχούρης - «Χρήστου/Χατζηδάκις/Υπόγειο»
  • Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Προβολή αρχειακού υλικού-ομιλίες: «Βραδιά αφιερωμένη σε εκείνους που έφυγαν, με τελευταία τη Νέλλη Αγγελίδου»
  • Σάββατο 1 Νοεμβρίου, ώρα 19:30. Μουσική εκδήλωση Χρήστος Λεοντής: «Μουσικές μνήμες από το Υπόγειο. Τραγουδούν: Ιωάννα Φόρτη, Πάνος Μπούσαλης. Κιθάρα: Αντώνης Παπαγγελής.
  • Κυριακή 2 Νοεμβρίου, ώρα 19:30. Ομιλία Μάγια Λυμπεροπούλου: «Δοκιμές και δοκιμασίες στο Υπόγειο».
  • Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, ώρα 19:30. Ανοιχτή πρόσκληση σε όσους μαθήτευσαν στο Θέατρο Τέχνης. Μια μεγάλη συνάντηση-μια ανοιχτή συζήτηση με τίτλο: «Το δικό μου Υπόγειο».
Είσοδος: 3 ευρώ. Είσοδος ελεύθερη με αγορά εισιτηρίου για την παράσταση «Υπόγειο στο φως» (τιμή εισιτηρίου για την παράσταση: 10 ευρώ).

No comments: