Tuesday, October 22, 2013

Πέθανε ο βούλγαρος σκηνοθέτης Ντίμιτερ Γκότσεφ

Πέθανε ο βούλγαρος σκηνοθέτης Ντίμιτερ Γκότσεφ
Ο Ντίμιτερ Γκότσεφ συνεργάστηκε με τα θέατρα της Βιέννης, του Βερολίνου, του Ντύσσελντορφ, της Φρανκφούρτης και του Αμβούργου  
 
Πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 70 ετών, ο βούλγαρος σκηνοθέτης Ντίμιτερ Γκότσεφ, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών. Στο ενεργητικό του είχε ένα ευρύ φάσμα έργων και παραστάσεων, από την τραγωδία και τον Σαίξπηρ ώς τον Τσέχωφ και από τον Χάινερ Μίλερ ώς τον Κολτές. Γεννήθηκε στη Βουλγαρία το 1943. Το 1962 ακολούθησε τον πατέρα του στην τότε Ανατολική Γερμανία όπου σπούδασε κτηνιατρική και θεατρικές τέχνες. Τα έργα του Χάινερ Μύλερ και η μετέπειτα φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους καθόρισαν την πορεία του. Τον πρώτο καιρό μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στις δύο χώρες.


Το 1983 ανέβασε τον «Φιλοκτήτη» του Μύλερ στη Σόφια, αλλά οι βουλγαρικές αρχές του απαγόρευσαν να δουλεύει στην πατρίδα του. Ο Μύλερ τον στήριξε και τα θέατρα της Δυτικής Γερμανίας τον προσέγγισαν για να συνεργαστεί μαζί τους.

Συνέχισε με το «Κουαρτέτο», πάλι του Μύλερ και έχοντας για βάση του το Βερολίνο, άρχισε να ταξιδεύει συχνά για παραστάσεις εντός και εκτός Γερμανίας- ενίοτε δε και να παίζει, όπως συνέβη με τη «Μηχανή Αμλετ» του Μύλερ, έργο που παρουσίασε και στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2009.

Την ίδια χρονιά παίχτηκαν οι «Πέρσες» στην Επίδαυρο. Είχε προηγηθεί ο «Φιλοκτήτης» στην Πάτρα και το 2007, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο «Ιβάνωφ» του Τσέχωφ.

Εκπρόσωπος του ιστορικού βερολινέζικου θιάσου Volksbühne, ήταν από το 1993 ώς το 1996 διευθυντής στο Düsseldorf Schauspielhaus ενώ από το 1995 ώς το 2000 μέλος της διοίκησης του Schauspielhaus Bochum.

Συνεργάστηκε επίσης με τα θέατρα της Βιέννης, του Βερολίνου, του Ντύσσελντορφ, της Φρανκφούρτης και του Αμβούργου.

Το 1991 έλαβε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Ακαδημίας των Τεχνών του Βερολίνου και ψηφίστηκε σκηνοθέτης της χρονιάς. Τιμήθηκε και πάλι το 2005.

No comments: