Sunday, October 20, 2013

Τα Ιωάννινα τιμούν τον μεγάλο συγγραφέα Δημήτρη Χατζή

Με το θεατρικό αναλόγιο, από «το τέλος της μικρής μας πόλης» και ειδική εκδήλωση, με τον πολιτιστικό χώρο «Παλιά Σφαγεία» να ονομάζεται πλέον σε «Αίθουσα Δ. Χατζής», τιμούν τα Γιάννενα, γενέτειρα πόλη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Χατζή, τα 100 χρόνια από την γέννησή του.

Το Θεατρικό αναλόγιο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, Παλαιά Σφαγεία, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.Η εκδήλωση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συγγραφέα, αφού ενδιαμέσως την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του και τελετή ονοματοδοσίας του Πολιτιστικού Πολυχώρου. Παράλληλα, το φεστιβάλ «Γ' Φθινοπωρινή αυλαία» συνεχίζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Δημήτρη Χατζή, παρουσιάζει την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένες στον συγγραφέα. Τρία από τα διηγήματα της συλλογής «Ο Σιούλας ο ταμπάκος», «Σαμπεθάι Καμπιλής» και «Η θειά μας η Αγγελική» θα παρουσιαστούν από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τη μορφή Θεατρικού Αναλογίου σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Αναστασάκη.

Την έρευνα και τη συλλογή του οπτικού υλικού επιμελήθηκε ο Χριστόδουλος Κωτσίνας.
Το έργο του Δημήτρη Χατζή «Το τέλος της μικρής μας πόλης» είναι μια συλλογή επτά διηγημάτων, που ο συγγραφέας άρχισε να γράφει στη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Η συλλογή τυπώνεται για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1953, σε 4.500 αντίτυπα από τον εκδοτικό οίκο «Νέα Ελλάδα» και όπως έγραψε ο συγγραφέας στο Στέφανο Ροζάνη το 1972: «Στο «Τέλος της μικρής μας πόλης», προσπάθησα να εικονίσω την κατάρρευση ενός ετοιμόρροπου κόσμου».
Ο Δημήτρης Χατζής, γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 21 Νοεμβρίου του 1913 και πέθανε το καλοκαίρι του 1981 στην Σαρωνίδα. Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος και ποιητής Γεώργιος Χατζής, με φιλολογικό ψευδώνυμο Πελλερέν. Το 1952 καταδικάζεται ερήμην από το Διαρκές Στρατοδικείο Ιωαννίνων σε θάνατο για λιποταξία και εγκατάλειψη θέσεως και επαναπατρίστηκε το 1974.

No comments: