Friday, October 12, 2012

Τσέχοφ, Βάκχες και μία ρομαντική ιστορία


ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • 17 παραγωγές, νέες και ανατρεπτικές προτάσεις στο πρόγραμμα της σεζόν
Τσέχοφ, Βάκχες και μία ρομαντική ιστορία
«Πού συναντάει κανείς ανθρώπους; Πού γνωρίζονται οι άνθρωποι; Σε παμπ; Στο γυμναστήριο; Στο σούπερ μάρκετ; Θα σας πω εγώ πού. Αν δεν έχεις βρει τον άνθρωπό σου πριν να πάρεις το πτυχίο σου, θα παντρευτείς κάποια συνάδελφό σου. Δεν κάνω πλάκα. Είναι απλό. Ξέρετε πώς αναπαράγονται τα ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας; Τα βάζουν στο ίδιο κλουβί». H «Ρομαντική μου ιστορία», του Σκοτσέζου συγγραφέα D. C. Jackson, είναι ένα έργο για τη «δύσκολη προσπάθεια των ανθρώπων να δημιουργήσουν σχέσεις, μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης και της δουλειάς, που προσγειώνει απότομα τους 35άρηδες στην ενήλικη ζωή», όπως σημειώνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος που το σκηνοθετεί στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» (από 12/12, θα προηγηθούν παραστάσεις στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης). Ο τελευταίος προτείνει ένα ρεπερτόριο πλούσιο με συνολικά δεκαεπτά παραγωγές. Ανάμεσά τους και «Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη» του Βασίλη Ρίσβα και της Ρεγγίνας Καπετανάκη, παραγωγή που εντάσσεται στην ενότητα «Θέατρο για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα».

«Δεν είναι ευκαιρία η κρίση, όχι βέβαια. Και παρ' όλα αυτά, πρέπει απ' την αρχή να σκεφτούμε γιατί και με ποιους κάνουμε θέατρο, σε ποιους απευθυνόμαστε, τι έργα παίζουμε. Δεν κάνουμε θέατρο από κεκτημένη ταχύτητα, αλλά γιατί πιστεύουμε πως έχουμε να πούμε κάτι ουσιαστικό», τονίζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. «Να μιλήσουμε για αλήθειες που πρέπει να ακουστούν σήμερα περισσότερο από ποτέ. Να δουλέψουμε συλλογικά. Να συνυπάρξουμε με νεανικές θεατρικές ομάδες, που μπορεί να μη διαθέτουν στέγη, τους περισσεύει όμως ο ενθουσιασμός και η δημιουργική διάθεση. Να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα. Να μείνουμε όρθιοι».
  • Η ομάδα «ω²» επιστρέφει με μία πολιτική επινοημένη κωμωδία... χωρίς καμία απάντηση, το «Σσς Κάποιος έρχεται!» (παρουσιάζεται ήδη).
  • Φεστιβάλ με βίντεο προβολές, παραστάσεις χορού, εγκαταστάσεις, προβολές φωτογραφιών χορού στο «Athens Video Dance Project» -από την Team Progressive- (παρουσιάζεται ήδη).
  • Με άξονα σύνθετες μορφές αναπαράστασης, το πολυδρώμενο «Πυξίδες - Επεα Πτερόεντα» της ομάδας «ΟΨ» ανιχνεύει, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Παπαϊακώβου, εκφραστικά αρχέτυπα από τον αρχαίο δραματικό λόγο και τη σύγχρονη ποιητική του Γ. Ρίτσου (παρουσιάζεται ήδη).
  • Βασισμένη κυρίως στα ποιήματα που αναφέρονται στον τότε σύντροφο της ποιήτριας Μάτσης Χατζηλαζάρου, Χαβιέ Βιλατό, ανιψιό του Πικάσο, στην αριστουργηματική της «Αντίστροφη αφιέρωση» που γράφει το 1985 για τον Εμπειρίκο η παράσταση «Σβήσε το πρόσωπό μου και ξαναρχίζουμε» της ομάδας «amour-amour» αναζητά την ταυτότητα της ποιήτριας μέσα από την «υπερπραγματική» της αποτύπωση, σε δραματουργία-σκηνοθεσία Δήμητρας Κονδυλάκη (15/10).
  • Μια γυναίκα μπροστά στο πτώμα ενός άνδρα. Τον καλεί, του γράφει, τον φωνάζει. Αφηγείται την ιστορία δύο εραστών. Προσπαθεί να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Την υποδύεται η Γιώτα Φέστα στην «Αναγνώριση» του Ακη Δήμου (22/10).
  • Ενας πανέμορφος «Βυσσινόκηπος» πρόκειται να κοπεί και να χαθεί, γιατί δεν είναι πια «αποδοτικός» στο ομώνυμο έργο του Τσέχοφ που σκηνοθετεί ο Παντελής Δεντάκης (20/10).
  • Μια ομάδα ηθοποιών - ακτιβιστών χρησιμοποιούν το θέατρο ως μέσο για να στέλνουν τα πολιτικά μηνύματά τους εναντίον των πλουσίων και κάθε μορφής κατεστημένου, στα «Αγρια αγόρια ΙΙ» του Σάκη Παπακωνσταντίνου (1/11).
  • Ο Εκτορας Λυγίζος και η εταιρεία «Grasshopper» επιχειρούν μια διασκευή των «Βακχών» του Ευριπίδη για τρεις άνδρες ηθοποιούς, εντάσσοντας τα χορικά στη βασική πλοκή του έργου (12/1).
  • Μια παράσταση για το... κοντινό μέλλον του 2031, βασισμένη στο «1984» του Τζορτζ Οργουελ, αποτελεί το «Νιου Γουόρλντ», της ομάδας «3+3=6», σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη (14/1).
  • Τρεις διαφορετικές ιστορίες που φτιάχνουν ένα γαϊτανάκι, καθώς ξετυλίγονται η μία μέσα στην άλλη με σημείο αναφοράς μια κουκίδα στον τοίχο, στο «Ενα καρφί στον τοίχο» του Λευτέρη Καταχανά, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Χρήστου Στέργιογλου (7/1).
  • Μέσα από τα παραμύθια της γιαγιάς γνωρίζουμε τον Γιαννάκη, ένα παιδί δώδεκα χρόνων που ήρθε στη ζωή απ' τα δάκρυα μιας τσοπάνισσας. Η ιστορία του ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου σε κείμενο της Γιοβάννας Μακκά (28/10).
  • Για τους εφήβους, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη διασκευάζει το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», με την ομάδα «4Frontal» (15/12).
  • Επαναλαμβάνονται η «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη (από την ομάδα Gaff), «Το Χέρι» του Τιμ Κράουτς και οι αριστοφανικοί «Ορνιθες» για εφήβους.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛH, ΕΘΝΟΣ, 12/10/2012

No comments: