Friday, October 12, 2012

Ο «Γδαρμένος» στο Θέατρο Θεμέλιο


Ο «Γδαρμένος» στο Θέατρο Θεμέλιο

Πάντα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από σένα... Ένας νεαρός, ο Έντ, μέλος μιας βίαιης συμμορίας, βρίσκεται στο έδαφος χτυπημένος από τους πρώην συντρόφους του. Καθώς παλεύει στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου ξετυλίγεται, σαν μια ταινία, το κουβάρι της ζωής του πίσω στο χρόνο.

Ο Έντ ταξιδεύει στην εποχή που ήταν δώδεκα ετών, όταν η βία μπήκε στην καθημερινότητά του. Μιλά για την αδρεναλίνη που ρέει μέσα σε μια γροθιά και τα δάκρυα που κυλούν πάνω σ' ένα μελανιασμένο μάγουλο. Μιλά για θύματα και δράστες, για τη μεθυστική δύναμη και την ταπείνωση. Αγγίζει βαθιά μέσα του την αγάπη και την απώλεια.

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός ΚΟΧΥΛΙ παρουσιάζει φέτος το καινούργιοθεατρικό έργο «Γδαρμένος», σε σκηνοθεσία του Στρατή Πανούριου. Ο «Γδαρμένος» είναι μια παράσταση που μιλά για τη δημιουργία της βίας στην ψυχή ενός παιδιού και φανερώνει βήμα-βήμα τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η επίδραση στο άτομο και την κοινωνία.

Κεντρικός στόχος του έργου να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει, να μεταδώσει αξίες ανθρωπισμού. Το έργο απεικονίζει με άμεσο τρόπο πώς η βία έχει τη δύναμη να διαβρώσει την ψυχή μιας κοινωνίας όταν σημαντικές ανθρώπινες αξίες όπως η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η συμπόνια γίνονται σπάνιο αγαθό.

Ο «Γδαρμένος», (Blästrad) είναι ένα σύγχρονο έργο για εφήβους του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Ματς Σιέλμπυ (Mats Kjelbye). Το έργο γράφτηκε το 2008 και έχει περιοδεύσει στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σουηδίας, ενώ επίσης παίχτηκε με μεγάλη ανταπόκριση στο Dramaten - Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας, σε σκηνοθεσία του Magnus Ehrner. Το 2009 το έργο ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στη Ρουάντα στα αγγλικά.

Κείμενο: Mats Kjelbye, Μετάφραση: Εύα Στυλάντερ
Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Το ρόλο του Έντ ερμηνεύει ο Νικόλας Αναστασόπουλος.

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή στις 21.00
Τιμή εισιτηρίου : 8 ευρώ ( ενιαίο ) – ειδικές τιμές
για γκρουπ άνω των 40 ατόμων
Διάρκεια: 75 λεπτά

Θέατρο Θεμέλιο
Λένορμαν 82 - Μεταξουργείο /             2108643310      

Πρεμιέρα 12 Οκτωβρίου 2012

No comments: