Sunday, November 4, 2012

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ: Είναι πολλά τα λεφτά για την «Οδύσσεια»


«Το να σπαταλάς σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο που βουλιάζουμε... σε μια Ελλάδα που λιμοκτονεί... περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να φέρεις τον Γουίλσον να κάνει την "Οδύσσεια" είναι μια Υβρις κατά τη γνώμη μου... Μια πολύ μεγάλη Υβρις!» αναφέρει ο Νίκος Μαστοράκης σε ιντερνετική συνέντευξή του.
Είναι πολλά τα λεφτά για την «Οδύσσεια»
Και προσθέτει ότι οι μσθοί που παίρνουν οι ηθοποιοί στο Εθνικό είναι μισθοί... «πείνας. Οι πρωταγωνιστές του πρώτου θεάτρου της Ελλάδας παίρνουν με το ζόρι χίλια ευρώ και οι υπόλοιποι περίπου το βασικό... Αθλιο δεν είναι αυτό; Δεν ζεις με επτακόσια ευρώ - πόσο δε με παιδιά...». Σε ερώτηση εάν «ο Μπομπ Γουίλσον άξιζε τα όσα πήρε», ο Νίκος Μαστοράκης απαντά: «Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του θεάτρου, μίλησε για το ότι το θέατρο μπορεί να είναι εικόνα, το έκανε πράξη, με θαυμαστά αποτελέσματα σε πολλές παραστάσεις, αλλά πλέον αυτό το πράγμα είναι μανιέρα! Αυτήν τη στιγμή ο Μπομπ Γουίλσον είναι κενός περιεχομένου! Δεν υπήρχε κανένας λόγος να τον φέρουν στην Ελλάδα δίνοντάς του τόσα για την "Οδύσσεια"...».

Στο ερώτημα ότι «κάποιοι θα σκεφτούν "μα πώς επιτίθεται τόσο άγρια στο Εθνικό όπου δούλεψε αρκετές φορές"», ο Νίκος Μαστοράκης τονίζει ότι «δεν μου αρέσει να χαϊδεύω και λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Στηρίζω το Εθνικό, μα δεν μπορώ να μη βλέπω τα όποια λάθη γίνονται και να αναφέρομαι σε αυτά. Γίνονται και εξαιρετικές δουλειές στο Εθνικό - από τις δέκα παραστάσεις που θέλω να δω οι οκτώ γίνονται εκεί. Αυτό θα πρέπει να με κάνει να μη μιλάω για κάποια λάθος στρατηγική; Εκφέρω τη γνώμη μου - πώς σ' αυτούς τους χαλεπούς καιρούς η πρώτη σκηνή του τόπου μας κάνει κάτι τέτοιο, αντί να αρθρώσει έναν λόγο πιο σημαντικό και να ρίξει φως σε όσα πια πρωταγωνιστούν στη ζωή μας και μας οδήγησαν στο παγόβουνο, ως άλλο "Τιτανικό"! Στη Γερμανία παίζει το μότο "χρήμα" και "δύναμη, βία, δημοκρατία" κι εδώ κάνουμε τα "κόκκινα φανάρια"».

No comments: