Tuesday, August 21, 2012

Στο «κόκκινο» και το Φεστιβάλ Αθηνών



Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που ολοκληρώθηκε στις 11 Αυγούστου, λόγω των ειδικών οικονομικών συνθηκών, ήταν μικρότερο σε διάρκεια (8/6 - 11/8), περιελάμβανε λιγότερες εκδηλώσεις (57) και ήταν χωροταξικά πιο περιορισμένο. Τις παραστάσεις παρακολούθησαν 132.000 θεατές, έναντι 170.000 εισιτήριων που ήταν πέρσι. Σύμφωνα με τον απολογισμό της διοίκησης του Φεστιβάλ, η επισκεψιμότητα στην Πειραιώς 260 ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, σε αντίθεση με τον αριθμό των θεατών που παρακολούθησαν τα θεάματα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, που ήταν μειωμένος. Οι εισπράξεις του Φεστιβάλ ανήλθαν στο ποσό των 2.325.000 ευρώ.
Φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών - όπως αναφέρεται στα απολογιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η διοίκηση του Φεστιβάλ - «έδωσε έμφαση στους Ελληνες δημιουργούς, παρουσιάζοντας στο σύνολο των 25 θεατρικών παραστάσεων, 19 ελληνικές παραγωγές και μόνο 6 ξένες» (σ.σ. κι αυτό για λόγους οικονομικούς, βέβαια, γιατί όπως θυμόμαστε τα τελευταία χρόνια τη μερίδα του λέοντος στο Φεστιβάλ, είχαν οι ξένες παραγωγές, ενώ οι ελληνικές παραγωγές, ήταν μικρότερες σε αριθμό και δυναμικότητα).
Οι θεατές - όσοι μπόρεσαν - λοιπόν, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 9 παραστάσεις χορού, 13 συναυλίες που κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα ειδών μουσικής: Συμφωνική μουσική (4 συναυλίες), όπερα (3), οπερέτα (1), ρεμπέτικο (1), ελληνική παραδοσιακή μουσική (1), Ελληνες τραγουδοποιούς (1), μελοποιημένη ποίηση (1), ενώ στην ενότητα των εικαστικών τεχνών, πραγματοποιήθηκαν: 1 Αφιέρωμα, 3 ατομικές εκθέσεις και 2 ομαδικές. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε, επίσης, επανάληψη της προβολής του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σκευά «Γυμνά χέρια», ένα ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Μητρόπουλο.
Είναι γνωστό ότι η λειτουργία του Φεστιβάλ στηρίζεται αποκλειστικά στην κρατική επιχορήγηση και άνευ αυτής δε θα ήταν δυνατόν να διεξαχθεί, αφού τα έσοδά του από τις εκδηλώσεις δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το κόστος του. Βέβαια, στα απολογιστικά στοιχεία δεν αναφέρεται το κόστος του Φεστιβάλ. Η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό ήταν 3,2 εκατ. ευρώ συν το ποσό που προέρχεται από τις εισπράξεις των καζίνο (αποδίδονται βάσει νόμου) και το οποίο είναι αισθητά μεγαλύτερο πάντοτε, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Να δούμε ένα παράδειγμα: Για το 2010 η κρατική επιχορήγηση ήταν 3.671.600 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, 5.211.711 ευρώ από τα καζίνα και από άλλες πηγές 377.965 ευρώ, διαχειρίστηκε δηλαδή ποσό 9.261.276 ευρώ. Οι εισπράξεις από τα εισιτήρια όμως και από την παραχώρηση κάποιων χώρων του σε τρίτους ήταν 4.582.951, ενώ το κόστος των εκδηλώσεων ανήλθε σε 10.000.297 ευρώ.
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 21 Αυγούστου 2012


No comments: