Tuesday, May 22, 2012

Οι Rootlessroot επιστρέφουν!

Η πολυβραβευμένη στο εξωτερικό δυναμική ομάδα χορού Rootlessroot επιστρέφει για 2 μόνο ημέρες στην Ελλάδα στo πλαίσιo του Μήνα Χορού 2012 και παρουσιάζει για πρώτη φορά με ζωντανή μουσική το «Eyes in the Colors of the Rain», ένα κομμάτι που συγκινεί και συνεπαίρνει με όχημα το ανθρώπινο σώμα, στο Θέατρο Χώρα στις 22 και 23 Μαΐου.
Οι Rootlessroot επιστρέφουν!
Η πολυβραβευμένη στο εξωτερικό δυναμική ομάδα χορού Rootlessroot επιστρέφει για 2 μόνο ημέρες στην Ελλάδα στo πλαίσιo του Μήνα Χορού 2012 και παρουσιάζει για πρώτη φορά με ζωντανή μουσική το «Eyes in the Colors of the Rain», ένα κομμάτι που συγκινεί και συνεπαίρνει με όχημα το ανθρώπινο σώμα, στο Θέατρο Χώρα στις 22 και 23 Μαΐου.
Η παράσταση, που έχει ήδη κάνει sold out παραστάσεις στην Ελλάδα (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2011), Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία και στην Ισπανία, θα πλαισιώνεται από τους STACY που ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής τη μουσική της παράστασης.
Λίγα λόγια για το "Eyes in the Colors of the Rain"
Στην παράσταση οι Rootlessroot καταθέτουν τον προβληματισμό τους σχετικά με την ανικανότητά μας να καταλάβουμε το προσωρινό της ύπαρξής μας.
Με αφετηρία και προορισμό το σώμα, η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ επιθυμούν μέσα από κάθε χορογραφική τους απόπειρα να διερευνούν το προσωπικό τους στυλ στην κίνηση. Δεν αρέσκονται στη λογική του καθαρά «χορευτικού λεξιλογίου», επικεντρώνονται σε αυτό που μπορεί να εκφραστεί μέσω της κίνησης, την ανάδειξη του συναισθηματικού κόσμου, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία επί σκηνής.
Οι κινησιολογικοί κώδικες της ομάδας είναι συνέπεια ανταλλαγής και συγχώνευσης υλικών διαφορετικής προέλευσης: από τις πολεμικές τέχνες και τα ακροβατικά μέχρι το σύγχρονο χορό.
Η δουλειά τους προφανώς δεν περιορίζεται στη σκηνική δράση. Αναζητώντας δραματουργικό υπόβαθρο σε κάθε νέα τους δημιουργία, στην παράσταση αυτή με τη συμβολή της δραματουργού Χίλντεγκαρντ Ντε Βάυστ (Βέλγιο), καταπιάνονται με την κρίση ταυτότητας μιας κοινωνίας που επιθυμεί να μείνει αναλλοίωτη, αλλά τα όρια ασφαλείας της έχουν αλλάξει. Πώς μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει από την (αυτο)καταστροφική δίνη της σκέψης και να ξαναγίνει κύριος του εαυτού του; Με αφορμή αυτή την ιδεολογική τοποθέτηση, οι δημιουργοί επιστρέφουν στην ανθρώπινη διάσταση των πραγμάτων και αφουγκράζονται το σώμα προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους «σε μια στιγμή βαθύτερου αντικατοπτρισμού της πραγματικότητας». Έτσι, παρότι η επικινδυνότητα και η υψηλής τάσης κίνηση παραμένουν πάντα στο επίκεντρο της δουλειάς της ομάδας Rootlessroot, μια νέα ποιητικότερη πνοή διαπερνά το έργο τους δημιουργώντας τα ημιτόνια για τις εναλλαγές ύφους στη ροή της παράστασης. Η τρυφερότητα συμπληρώνει πολλές φορές την παροξυσμική δράση επί σκηνής – τα σώματα υποκύπτουν στη φθορά και τα πάντα επιστρέφουν σε μια εσωτερικότητα, μια πλευρά απολύτως και απαραιτήτως ανθρώπινη.
Τη σκηνή μοιράζεται μαζί τους ο ηθοποιός Γιώργος Φριντζήλας.
Η μουσική, τα σκηνικά, τα κοστούμια καθώς και οι φωτισμοί, που προέκυψαν μέσα από τη συνεργασία της ομάδας με τους Βασίλη Μαντζούκη, Άγγελο Μέντη και Γιούκκα Χουιτίλα (Φινλανδία) αντίστοιχα, δεν στέκονται απλώς περιφερειακά στο έργο – είναι ενεργά στοιχεία της παράστασης. Μεγεθύνουν τη δράση, δίνουν στην κίνηση μια νέα δυναμική και αναδεικνύουν χωρίς υπερβολή το στοιχείο της δραματικότητας του έργου.
Η παράσταση στο θέατρο Χώρα θα πλαισιώνεται από τη ζωντανή επί σκηνής ερμηνεία της μουσικής από το συνθέτη της Βασίλη Μαντζούκη και την μπάντα του, STACY.
Συντελεστές παράστασης
Ερμηνεύουν (Rootlessroot): Jozef Frucek, Λίντα Καπετανέα, Γιώργος Φριντζίλας
Ιδέα και Χορογραφία: Rootlessroot (Jozef Frucek, Λίντα Καπετανέα)
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Φωτισμοί: Jukka Huitila
Φωτογραφίες: Λίλα Σωτηρίου
Δραματουργός: Hildegard De Vuyst
Τεχνικός σκηνής και φωτισμού: Μανώλης Βιτσαξάκης
Δημιουργία σκηνικού χώρου: Rootlessroot, Ηλιάνα Σκουλάκη, Βασίλης Μαντζούκης
STACY band
Αντώνης Μαράτος: μπάσο
Νίκος Παπαβρανούσης: τύμπανα
Kώστας Νικολόπουλος: ηλ. κιθάρα
Πανού Μανού: ηλ. κιθάρα, πλήκτρα
Βασίλης Μαντζούκης: ηλ. κιθάρα, tapes, φωνή, συνθέσεις

INFO:
ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ: Αμοργού 20, Κυψέλη, Αθήνα
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 22 & 23 Μαΐου 2012
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: Γενική είσοδος: 12€
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ:             6999874444      

No comments: