Saturday, October 8, 2011

Εκδηλώσεις των 46ων Δημητρίων 11-16 Οκτωβρίου


Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις αλλά και χορός περιλαμβάνει το πρόγραμμα των 46ων Δημήτριων που θα πραγματοποιηθούν από 11 έως 16 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, το μουσικό σύνολο «Motel Selenik», θα εμφανιστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου δημαρχείου, του θεματικού κύκλου «5 +1 Συναυλίες στο Δημαρχιακό Μέγαρο».
Η δημιουργία αυτής της πρωτότυπης 16μελούς μπάντας, προέκυψε από μια συγκυριακή συνεύρεση μιας ομάδας νέων και ανήσυχων μουσικών στην Θεσσαλονίκη. Οι συνθέσεις τους συνδυάζουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική, με τις αντίστοιχες παραδόσεις των Βαλκανίων, της Μεσογείου και τις σύγχρονες μουσικές τάσεις. Η ποικιλία των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούν, όσο και των μουσικών επιρροών που δέχθηκε ο κάθε καλλιτέχνης ξεχωριστά - φλαμένκο, balkan, σουίνγκ, ρεμπέτικο, λάτιν - σε συνδυασμό με τις ευφάνταστες ενορχηστρώσεις τους, παράγουν έναν πληθωρικό και διαυγή ήχο. Από μια σειρά εμφανίσεων σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ, εντός και εκτός Ελλάδας, το σχήμα έχει αποσπάσει ήδη πολύ καλές κριτικές και συνεχίζει την πορεία του ακάθεκτο. 

To… προσωπικό του «Motel Selenik» είναι οι: Σταμάτης Πασόπουλος - ακορντεόν, Στράτος Πασόπουλος – καβάλ, Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος – κλαρίνο, Νίκος Σαμαράς – τρομπέτα, Δημήτρης Αβραμίδης – βιολί, Νίκος Παπαιωάννου – τσέλο & μπάσο, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος – ούτι, Θεόδωρος Μίσκας - κιθάρες, Ηλίας Μίσκας – τύμπανα, Αλέξανδρος Ριζόπουλος, Κωστής Πουλιανάκης και Στάθης Παρασκευόπουλος στα κρουστά, ενώ στο τραγούδι την σκυτάλη παίρνουν η Ματίνα Μάστορα, η Elena Garcia Blay, η Ναταλία Λαμπαδάκη και ο Χρήστος Κεσικιάδης.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ





Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, θα εμφανιστεί στην αίθουσα Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, σε σύμπραξη με τον Ισραηλινό πιανίσταIshay Shaer. Κοινός τόπος της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής συνάντησης, είναι ο συνδυασμός ελληνικών και εβραϊκών πολιτισμικών στοιχείων, αφού το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συνθέσεις μουσικής δωματίου από το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με τα 46α «Δημήτρια» και πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών 2011 – Μέση Ανατολή».
Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, με μια εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία στο ελληνικό και διεθνές μουσικό στερέωμα, ιδρύθηκε από τον δεξιοτέχνη Έλληνα βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή και σήμερα αποτελείται από τον ίδιο και τρεις ακόμα καταξιωμένους σολίστες, τον Δημήτρη Χανδράκη στο βιολί, τον David Bogorad στην βιόλα και τον Άγγελο Λιακάκη στο βιολοντσέλο.
Σημαντικό σταθμό στην πορεία του κουαρτέτου, αποτελούν οι ηχογραφήσεις από το σύνολο της μουσικής δωματίου του Νίκου Σκαλκώτα στην σουηδική εταιρία «BIS». Πρόσφατα κυκλοφόρησαν ηχογραφήσεις, με τα άπαντα της μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη, από την εταιρία «Legend Classics».
Ο Ισραηλινός πιανίστας Ishay Shaer, 18 μόλις ετών σήμερα, έχει να επιδείξει σημαντικές διακρίσεις στη διεθνή μουσική σκηνή. Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί στο Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου και στο Warsaw Philarmonic Hall της Πολωνίας.

Τα εισιτήρια διαμορφώνονται στις τιμές των 15 και 10 ευρώ.



Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, θα εμφανιστεί στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, η Ισραηλινή ομάδα χορού της Yasmeen Godder, με το έργο της ίδιας, «Storm End Come».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια των 46ων «Δημητρίων» και του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών 2011 – Μέση Ανατολή».
Στο «Storm End Come», η χορογράφος επιχειρεί να σωματοποιήσει τις διαδρομές της ανθρώπινης ύπαρξης, στα σκοτεινά μονοπάτια του υποσυνείδητου. Μια σειρά από σκηνές, εξερευνούν το ζωώδες ένστικτο που βρίσκεται μέσα σε κάθε άνθρωπο και επιχειρούν να συμβάλλουν στην επίμονη προσπάθεια προσδιορισμού της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας.
Η δημιουργία αυτή της Godder – 8η κατά σειρά στο ενεργητικό της - και του συνεργάτη της Itzik Giuli, εκμεταλλεύεται το σύνολο των κινητικών δυνατοτήτων, φτάνοντας συχνά τους χορευτές στα όρια των σωματικών τους αντοχών.
Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι: Dalia ChaimskyShulamitEnoshTsuf ItschakyDanny NeymanAnat Vaadia και SaraWilhelmsson.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται στα 15, 10 και 5 ευρώ.
 


Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, η θεατρική ομάδα «Ούγκα Κλάρα», θα παρουσιάσει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου δημαρχείου, το έργο του James Thurber, «Τα 13 ρολόγια». Η παράσταση εντάσσεται στα πλαίσια του θεματικού κύκλου «5 + 1 Συναυλίες στο Δημαρχιακό Μέγαρο».
Το παραμύθι του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα James Thurber μέσα από νέες σκηνικές συνθέσεις και παραλλαγές γνωστών τραγουδιών, αφηγείται μια φανταστική περιπέτεια στον κόσμο των κάστρων, των δράκων και των ξωτικών και φιλοδοξεί να εντυπωσιάσει θεατές κάθε ηλικίας.
Την σκηνοθεσία και την ερμηνεία αναλαμβάνει ο Δημήτρης Σακατζής, την δραματοποίηση, την επεξεργασία του κειμένου και των στίχων στα τραγούδια της παράστασης επιμελείται η Πένυ Φυλακτάκη, ενώ παίρνουν μέρος οι μουσικοί: Λεωνίδας Κυρίδης (μπάσο), Χρήστος Μπάρμπας (πνευστά), Παναγιώτης Μανουηλίδης (κιθάρα), Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά) και Έλσα Μουρατίδου (φωνή).
Η Βάσω Μακρή εμπλουτίζει την παράσταση με την τεχνική του Animation.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ




Από την Πέμπτη 13 έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λ. Στρατού 2Α), αφιέρωμα στον σημαντικό Έλληνα συγγραφέα, Δημήτρη Δημητριάδη.
Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει την παράσταση ως ένα «μικτό - νόθο θέαμα» με κοινό τόπο τον ερωτικό πόθο, ο οποίος δεν είναι απλώς ένα θέμα στα βιβλία του, αλλά η αφετηρία όλου του συγγραφικού του έργου. Ενδεικτικός είναι και ο τίτλος του αφιερώματος, «Εγωγραφία», που ο Δημητριάδης προσδιορίζει ως την «Γεωγραφία του άλλου».
Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, μετά την πρεμιέρα, ο συγγραφέας θα τιμηθεί από το Ινστιτούτο, με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλίας.
Η σκέψη για την συγκεκριμένη εκδήλωση, ξεκίνησε από τη σχέση του Δημητριάδη με το Γαλλικό Ινστιτούτο, από την μαθητεία του εκεί στην εφηβική του ηλικία και από την καθοριστική συμβολή της γαλλικής γλώσσας στη μετέπειτα εξέλιξή του.
Τα κείμενα που επιλέχθηκαν είναι αποσπάσματα μεγαλύτερων πεζογραφικών, θεατρικών και ποιητικών ενοτήτων: Η Ανθρωπωδία,Λήθη, Κατάλογοι. Το αφιέρωμα θα είναι δίγλωσσο, στα ελληνικά και στα γαλλικά.
Η σκηνοθεσία είναι της Σοφίας Καρακάντζα, την σκηνογραφία υπογράφει ο Θάνος Μπουλουγράς, πιάνο θα παίζει η Λόλα Τότσιου και η επιμέλεια της κίνησης είναι του Δημήτρη Κυανίδη. Ερμηνεύουν οι Μισέλ Βάλεϊ, Ελσα Σταυρίδου, Ορέστης Μεσοχωρίτης, Νέλσων Λούκας και Γιώργος Σουλεϊμάν.

Οι παραστάσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 9.

Το εισιτήριο εισόδου διαμορφώνεται στα 10 και 5 ευρώ.



 

]
info

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.dimitriathess.gr και ift.gr

No comments: