Thursday, September 1, 2011

Το Ηρώδειο ζωντανεύει και πάλι τον Σεπτέμβριο


  •  Συναυλίες με μεγάλα ονόματα και θεατρικές παραστάσεις

Χριστινα Σανουδου

Οπως κάθε χρόνο, το καλοκαίρι συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο, με μία σειρά αξιόλογων παραστάσεων μουσικής και θεάτρου στις οποίες συμπράττουν γνωστά ονόματα της εγχώριας και διεθνούς σκηνής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με πρώτο το αφιέρωμα της Μαρίας Φαραντούρη και του Αλκίνοου Ιωαννίδη στον Νίκο Γκάτσο, που πραγματοποιείται για την οικονομική ενίσχυση του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ/ΝΟΣΤΟΣ. Στις 30 Αυγούστου, οι δύο ερμηνευτές θα τραγουδήσουν μελοποιημένους στίχους του μεγάλου ποιητή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση και άλλων συνθετών. Στο πλευρό τους η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, ο τραγουδιστής Βασίλης Γισδάκης και ένα μουσικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Για τους σκοπούς της ένωσης «Μαζί για το παιδί» θα διατεθούν τα έσοδα από τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος στις 11 Σεπτεμβρίου θα διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής με τη συμμετοχή των Ελλης Πασπαλά, Μάρθας Φριντζήλα και Ηρώς Σαΐα. Στις 25 του μηνός, ο Διονύσης Σαββόπουλος θα παρουσιάσει τη δουλειά του πάνω στις αριστοφανικές κωμωδίες «Αχαρνής» και «Πλούτος» και στη συνέχεια θα τραγουδήσει μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του. Οι «Αχαρνής» κυκλοφόρησαν σε δίσκο το φθινόπωρο του 1977, ενώ ο «Πλούτος» γράφτηκε για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 1985. Μαζί με τον γνωστό τραγουδοποιό εμφανίζεται μια ομάδα μουσικών και ερμηνευτών -ανάμεσά τους, ο Πάνος Μουζουράκης και ο Γιώργος Μυλωνάς- καθώς και μέλη του χοροθεάτρου Ροές της Σοφίας Σπυράτου, η οποία υπογράφει τη χορογραφία. Τα συνολικά έσοδα της παράστασης θα διατεθούν υπέρ του Ταμείου Yποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων, με στόχο την παροχή μερικών ή ολικών απαλλαγών από τα δίδακτρα σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.
Στην Αθήνα επιστρέφει για άλλη μια φορά η δημοφιλής Vanessa Mae, με το ηλεκτρικό βιολί της και τη μοναδική ικανότητά της να συνδυάζει την κλασική μουσική με σύγχρονες μελωδίες (14/9). Στο πρόσφατο άλμπουμ της, η ταλαντούχα βιολονίστρια, που έχει ενταχθεί στη λίστα του ανδρικού περιοδικού FHM με τις 100 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο, δοκιμάζει για πρώτη φορά τη φωνή της.
Εχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, δύο επιτυχημένες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών θα επαναληφθούν στο Ηρώδειο. Πρόκειται για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου και πρωταγωνιστές τους Αμαλία Μουτούση και Χρήστο Λούλη (2 και 3 Σεπτεμβρίου), και την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Διαδρομή, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, με τον ίδιο στον ρόλο του Τρυγαίου. Ακόμα, στις 9 Σεπτεμβρίου ο Σταμάτης Σπανουδάκης ερμηνεύει τραγούδια από τον νέο του δίσκο «Θέλω να ’μαι πάντα μαζί σου», παλαιότερα κομμάτια, αλλά και ακυκλοφόρητο υλικό.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/8/2011

No comments: