Tuesday, January 8, 2008

ΑΝΘΡΩΠΟΙ... ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


«Λεωφορείο ο Πόθος»
Το «Θέατρο Δωματίου» παρουσιάζει, από τις 11 Γενάρη, στο θέατρο «Σφενδόνη», το γνωστό από τον κινηματογράφο και το θέατροέργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Λεωφορείο ο πόθος», σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου. Ο Τενεσί Ουίλιαμς τοποθετεί τα συντρίμμια της αμερικάνικης κοινωνίας σ' ένα βάθρο όπου όλα είναι γοητευτικά όπως τα ψέματα και η αυταπάτη του αμερικάνικου ονείρου για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία ελευθερίας, ευημερίας και εύκολου πλουτισμού. Η Αμερική του '50, η Αμερική σήμερα, οαμερικάνικος τρόπος ζωής, οι επιρροές του στη δική μας καθημερινότητα και συμπεριφορά, η μυθολογία του Χόλιγουντ, η μουσική, τα μιούζικαλ, η γραφική αναπαράσταση του περιθωρίου, η διαφήμιση, συνθέτουν ένα τοπίο το οποίο θα λειτουργήσει σαν κοινωνικός περίγυρος του έργου.

Παίζουν: Ολια Λαζαρίδου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιάννης Στάνκογλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Κώστας Κουρτάρας. Μετάφραση Αντζελα Μπρούσκου - Ολια Λαζαρίδου.

  • Στο θέατρο «Πορεία», στις 25/1, ο θίασος «Δόλιχος» ανεβάζει το πρώτο έργο του ηθοποιού Γιάννη Μαυριτσάκη «Το τυφλό σημείο». Εργο με θέμα την απώλεια. Μετά το θάνατο του άντρα της μια νέα ακόμα γυναίκα χάνει και το κουράγιο της για να ζει και να δουλεύει. Το έργο παρακολουθεί το σοκ του ατόμου, το περιβάλλον του και την τραγική αντίφαση: Να ζεις παρά το θάνατο και την απώλεια, νιώθοντας απόσταση από όσους δεν έχουν βιώσει την απώλεια αγαπημένου και μετέχουν της κίνησης του κόσμου προς τα μπρος. Η γυναίκα ταλαντεύεται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, μεταξύ ορατού και αόρατου, μεταξύ των «νικητών» στη ζωή και των «ηττημένων», απελπισμένων και αποκλεισμένων, που πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Αυτήν την ταλάντευση παρακολουθεί το έργο, την αργή αλλά σταθερή μετατόπιση της καθ' όλα ενταγμένης στο κοινωνικό σύνολο γυναίκας, από τον ένα κόσμο στον άλλο. Η πλοκή, με βιτριολικό σαρκασμό, αναπτύσσεται μέσα από τη διαλογική της αντιπαράθεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα, με έναν κόσμο ανυπόφορα κυνικό. Η απόδοση του ατομικού μέσα από το συλλογικό, η πειστικότητα των γνώριμων σε όλους μας χαρακτήρων, η συγκροτημένη θεατρική πλοκή και το εξπρεσιονιστικό φίλτρο μέσα από το οποίο φωτίζει την καθημερινότητα ο Γ. Μαυριτσάκης, δίνουν στη γραφή του ένα απόλυτα προσωπικό στίγμα. Το έργο του πρωτοεντοπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Εργαστήρι Μετάφρασης και επιλέχθηκε το 2006 ομόφωνα για να ενταχθεί στη σειρά «Label Europa». Μεταφράστηκε στα γαλλικά και αγγλικά και ετοιμάζονται οι μεταφράσεις του στα ιταλικά και ρουμάνικα. Το φετινό Οκτώβρη θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ «Intercity» της Φλωρεντίας. Το έργο στο θέατρο «Πορεία» θα παιχτεί σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, σκηνικά - κοστούμια, μουσική Βασίλη Μαντζούκη, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Παίζουν οι: Πολυξένη Ακλίδη, Γιάννης Αναστασάκης, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Τάνια Παπαδοπούλου, Απόστολος Πελεκάνος, Δημήτρης Τάρλοου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. [Ριζοσπάστης, 9/1/2008].

No comments: