Wednesday, October 17, 2007

Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει 2 νέους θεσμούς


ΗΜΕΡΗΣΙΑ 11/10/2007
Το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει 2 νέους θεσμούς

Του Γιώργου Βαϊλάκη

Ενα πολυδιάστατο ρεπερτόριο με εφτά διαφορετικές παραγωγές σε εφτά σκηνές περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για την «αιχμή του δόρατος της χρονιάς, για μια παλέτα από υπέροχα χρώματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους που αποτελούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του θεάτρου», λέει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς.

Η αυλαία των παραστάσεων ανοίγει με τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι, αφού μετά την περσινή επιτυχία συνεχίζεται και φέτος, από τις 19 Οκτωβρίου, η παρουσίαση του κορυφαίου μυθιστορήματος του Ρώσου δημιουργού στην Πειραματική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ακολουθεί «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, στις 20 Οκτωβρίου, στο Παιδικό Στέκι ένα παραμύθι που φέρνει αντιμέτωπους τον κόσμο της Ανατολής με τον κόσμο της Δύσης για να αποδείξει τελικά στους μικρούς θεατές ότι μέσα στο διαφορετικό κρύβονται αυτά που μας ενώνουν.

Στο Rex
Βασισμένο στον «Έμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ είναι ο «Εμπορος του Λας Βέγκας», από τις 2 Νοεμβρίου στο Θέατρο Rex- Σκηνή Κοτοπούλη, με το υλικό του Σαίξπηρ να είναι η αφετηρία για να στηθεί ξανά η ιστορία, με πολλές ανατροπές, αιρετική διάθεση και μοντέρνα οπτική, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μαρκ φον Χένινγκ. Οσο για την «Κασετίνα» του Καρλ Στέρνχαϊμ, πρόκειται για μία μαύρη γερμανική κωμωδία που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 9 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Κάππα, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη. Τον κύκλο της έρευνάς του για το αρχαίο δράμα και τη λειτουργία του στον κλειστό χώρο ανοίγει ο Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος σκηνοθετεί τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.

Προηγουμένως η παράσταση θα παρουσιαστεί αρχικά στο Χογκ Κονγκ και στη Γερμανία και στη συνέχεια, από τις 15 Νοεμβρίου, στη Νέα Σκηνή που φέτος στεγάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. Πρωτοεμφανιζόμενος στο ελληνικό θέατρο αλλά καθιερωμένος ήδη στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή είναι ο Βασίλι Σίγκαρεφ, ένας από τους πιο ελπιδοφόρους και τολμηρούς Ρώσους συγγραφείς τη νέας γενιάς και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ένα έργο του, την «Πλαστελίνη», επέλεξε να παρουσιάσει η επίσης νέα και πολλά υποσχόμενη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου. Ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στη βιαιότητα και τον κυνισμό των εικόνων του και σε ένα υπόγειο χιούμορ και μια βαθιά ποιητική γλώσσα. Τέλος, η Ελλη Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί τη «Νύχτα των μυστικών» του Ακη Δήμου, από τις 23 Νοεμβρίου, στη Β΄ Σκηνή της Νέας Σκηνής.

Θεσμός
Από τη φετινή χρονιά καθιερώνεται στο Εθνικό Θέατρο ο θεσμός των προ-παραστάσεων: Δύο προ-παραστάσεις, πριν από την επίσημη πρεμιέρα, θα δίνουν την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν την παράσταση με μειωμένο εισιτήριο και να πάρουν μέρος σε συζητήσεις με τους συντελεστές. Επίσης, εγκαινιάζεται ένας νέος θεσμός, η «Άλλη Διάσταση», με εκδηλώσεις, εικαστικές δραστηριότητες, ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις, αναγνώσεις και προβολές οι οποίες θα ξεκινούν σε κάθε σκηνή παράλληλα με την έναρξη των παραστάσεων, με σκοπό οι θεατές να «αγγίξουν» με έναν τρόπο διαφορετικό την τέχνη του θεάτρου.

No comments: