Sunday, December 16, 2007

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ Β΄ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Σε πόλη της Τουρκίας (Σμύρνη ή Αττάλεια) θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης το καλοκαίρι του 2009. Την απόφαση έλαβαν στη διάρκεια της συνάντησης τους στη Θεσσαλονίκη οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι εννέα θεάτρων από χώρες των Βαλκανίων (Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Μαυροβουνίου, Σκοπίων, Ρουμανίας, Σερβίας, Ελλάδας και Τουρκίας).

Ο διάλογος των θεάτρων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για το αρχαίο δράμα που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι με τη σειρά παραστάσεων που έδωσαν βαλκανικοί θίασοι στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, συνεχίστηκε χθες με τη συνάντηση των καλλιτεχνικών διευθυντών αλλά και την ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με θέμα «Το αρχαίο δράμα σήμερα: προσεγγίσεις και προοπτικές» .

Ιδιαίτερη στιγμή για τη σημερινή ημερίδα ήταν η παρουσίαση αποσπασμάτων από τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε διασκευή Μιχάλη Κακογιάννη από την Ρουμάνα ηθοποιό (γνωστή στην Ελλάδα από σειρά θεατρικών συνεργασιών της και παραστάσεων αλλά και από τη συμμετοχή της στην κινηματογραφική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα» ) Μάγια Μόργκενστερν.

Η ημερίδα έκλεισε με διάλογο μεταξύ των ακροατών και των εισηγητών για το αρχαίο δράμα σήμερα και τις δυνατότητες προσέγγισης του από Ελληνες και μη ηθοποιούς ενώ στο πλαίσιο των συμπερασμάτων κατατέθηκε η απόφαση των συνέδρων για θεσμοθέτηση των συναντήσεων αρχαίου δράματος ανά διετία (σε διαφορετική κάθε φορά χώρα) με διοργανωτή και άτυπο προεδρεύοντα το ΚΘΒΕ και την εκάστοτε διοίκηση του. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: