Sunday, June 17, 2007

Σκηνογράφοι στην Πράγα!



Έξι νέοι σκηνογράφοι εκπροσωπούν την Ελλάδα στην 11η Διεθνή Εκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής, Prague Quadrennial 2007, που γίνεται στην Πράγα (14 έως 24 Ιουνίου). Οι Γιώργος Γαβαλάς, Κένι Μακλέλαν, Ελένη Μανωλοπούλου (δεξιά), Ελλη Παπαγεωργακοπούλου (αριστερά, κάτω), Γιώργος Σουγλίδης και Μαγιού Τρικεριώτη παρουσιάζουν στην τσεχική πρωτεύουσα τις σύγχρονες τάσεις και αναζητήσεις της σκηνογραφίας στο ελληνικό θέατρο.

Εκτός από την ενότητα της σκηνογραφίας, η Ελλάδα συμμετέχει και στις ενότητες θεατρικής αρχιτεκτονικής και σκηνογραφίας στην εκπαίδευση. Στη θεατρική αρχιτεκτονική παίρνει μέρος ο αρχιτέκτονας, σκηνογράφος και καθηγητής σκηνογραφίας του ΑΠΘ Απόστολος Βέττας, ο οποίος μετέτρεψε την αίθουσα του παλιού κινηματογράφου «Κλειώ» σε θέατρο-studio για τις ανάγκες των πρακτικών μαθημάτων και των δημόσιων παρουσιάσεων των φοιτητών.

Η Διεθνής Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας, που θεωρείται το σημαντικότερο γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο για τη σκηνογραφία και τη θεατρική αρχιτεκτονική, ξεκίνησε το 1967 με πρωτοβουλία του Τσέχικου Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Έλληνες καλλιτέχνες έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Ανάμεσά τους οι Διονύσης Φωτόπουλος, Μάνος Περράκης και Γιώργος Πάτσας. Το 2003 το ελληνικό περίπτερο βραβεύτηκε με ειδική διάκριση για την ποιότητα σχεδιασμού και παρουσίασης των εκθεμάτων του. [Από την Ελευθεροτυπία]
Και η Κύπρος στην Πράγα
Συμμετέχει και η Κύπρος με την παρουσία καλλιτεχνών της νέας γενιάς Κυπρίων σκηνογράφων και διοργανωτή το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Με επιλεγμένες δημιουργίες τους κατά την περίοδο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων οι εννέα σκηνογράφοι Γιώργος Τσάππας, Εδουάρδος Γεωργίου, Έλενα Κατσούρη, Κωνσταντίνος Κουννής, Μαρίζα Παρτζίλη, Μαρία Χατζηκλεάνθους, Μαρίνα Νικολαΐδου, Μελίτα Κούτα και Χάρης Καυκαρίδης θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στην «Έκθεση Σκηνογραφίας και Αρχιτεκτονικής Θεάτρου Κουατριεννάλε Πράγας». Στην έκθεση, εκτίθενται οι σύγχρονες προτάσεις σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής θεάτρου.

Με τη φετινή 11η έκθεση, οι διοργανωτές, το Ινστιτούτο Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας γιορτάζουν 40 χρόνια ζωής με ένα ρεκόρ συμμετοχής καλλιτεχνών από 60 χώρες.

No comments: