Thursday, January 18, 2018

Το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται το Εθνικό Θέατρο: «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε»

Το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται το Εθνικό Θέατρο: «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε»

Η Φιλοξενία του Αβραάμ, μία θεολογικά πυκνή, συμβολική απόδοση της Αγίας Τριάδας, έδωσε την ευκαιρία στον καλλιτέχνη να ζωγραφίσει μπροστά στους αγγέλους ένα πλούσια στρωμένο, πολυτελές τραπέζι. Πάνω στο λευκό τραπεζομάντιλο, δίπλα στα σκεύη του φαγητού, ραπανάκια για την όρεξη και ζεύγη μαχαιροπίρουνων, όπως αρμόζει σε υψηλούς προσκεκλημένους.
Μουσείο Μπενάκη, αρ. ευρ. 2973



Επαναλαμβάνεται η παράσταση Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε
Παραστάσεις: 17, 24, 31 Ιανουαρίου & 7, 14 Φεβρουαρίου 2018
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1)          
 Ώρα έναρξης: 20:30                                                                                     
Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της από το κοινό, η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.  Κείμενα, δραματοποιημένα από ηθοποιούς, φωτίζουν πτυχές της ιστορίας που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται, έτσι ώστε συντελεστές και θεατές να συμμετέχουν  σε μια εντελώς διαφορετική μουσειακή περιήγηση.
Ένα αντικείμενο ή μια ομάδα αντικειμένων ανά συλλογή θα δίνει κάθε φορά το έναυσμα για τη θεατρική δράση. Θα προηγείται σύντομη παρουσίαση του εκάστοτε εκθέματος από τον αρμόδιο επιμελητή της συλλογής, έτσι ώστε να γίνεται ομαλά η μετάβαση από τη θεματολογία του αντικειμένου στον δραματοποιημένο λόγο.

Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε
Παραστάσεις: 17, 24, 31 Ιανουαρίου & 7, 14 Φεβρουαρίου 2018
Ώρα έναρξης: 20:30
Το στρωμένο αριστοκρατικό τραπέζι σε μία βυζαντινή εικόνα με τη Φιλοξενία του Αβραάμ και κεραμικά σκεύη με σκηνές που υμνούν τη χαρά της ζωής δίνουν το έναυσμα να δραματοποιηθούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από τέσσερα επαιτικά ποιήματα του 12ου αιώνα.
Τα Πτωχοπροδρομικά ποιήματα σατιρίζουν με καυστική γλαφυρότητα και αριστοφανική διάθεση την πείνα και την πενία καθημερινών ανθρώπων: ενός φτωχού μοναχού, ενός καταπιεσμένου συζύγου, ενός πεινασμένου διανοούμενου και ενός οικογενειάρχη που δυσκολεύεται να θρέψει την πολυμελή οικογένειά του. Γραμμένα στη γλώσσα του λαού, ανήκουν στα πρώτα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και από πολλούς μελετητές αποδίδονται στον λόγιο βυζαντινό συγγραφέα Θεόδωρο Πρόδρομο (περίπου 1100-1165/70).
ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Στρατής Πανούριος
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάιρα Βαζαίου
ΠAIZOYN: Στρατής Πανούριος, Έλενα Μαρσίδου, Διονύσης Πιφέας, Φώτης Λαζάρου
Τα αντικείμενα του Μουσείου θα παρουσιάσει η Αναστασία Δρανδάκη, Επιμελήτρια της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έναρξη παραστάσεων: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: € 15, € 10 μειωμένο (ανά παράσταση)
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού,
Κουμπάρη 1, Αθήνα.  Ώρες Ταμείου: Τετάρτη και  Παρασκευή, 10:00 – 18:00, Πέμπτη και Σάββατο 10:00-24:00, Κυριακή 10:00 – 16:00
Πληροφορίες: Τ 2103671015, Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 15:00

No comments: