Friday, July 21, 2017

Αμερικανή σκηνοθέτις Laura Tesman έρχεται στην Ελλάδα | Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων | 9 Αυγούστου

Η Αμερικανή σκηνοθέτις και συγγραφέας  Laura Tesman  μετά από πρόσκληση του Φεστιβάλ Φιλίππων έρχεται από το Brooklyn College της Νέας Υόρκης στην Ελλάδα, για να παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στις 9 Αυγούστου, για πρώτη φορά, το έργο «Ιώ» που έγραψε ειδικά για το 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων και ερευνά το «διάστημα» μεταξύ της Ιούς που βλέπουμε στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και της Ιούς για την οποία ακούμε στην Ικέτιδες.
 
Φωτογραφία του Aris Asproulis. 
Ένα δυνατό σύνολο τεσσάρων Ελληνίδων ηθοποιών της νέας γενιάς –Μαρία Όλγα Αθηναίου, Τίνα Γιωτοπούλου, Ιφιγένεια Γρίβα και Κλεοπάτρα Μάρκου– συνεργάζονται με τη Laura Tesman και η κάθε μία ερμηνεύει περισσότερους από έναν ρόλους, για να μας περιπλανήσουν σε αυτό το άγνωστο ταξίδι της Ιούς, μια σωματική ανασκαφή στα απομεινάρια του μύθου.
 
 Φωτογραφία του Aris Asproulis.
Η ιστορία της Ιούς φτάνει σε εμάς μέσω θραυσμάτων. Η ηρωίδα υπάρχει πάντα σε ένα σύνορο, σε ένα όριο μεταξύ κοριτσίου και γυναίκας. Ανθρώπου και θηρίου. Ταπεινωμένη και φιμωμένη και αενάως κυνηγημένη. Και παρόλα αυτά, αντέχει. Η ιστορία της έχει ειπωθεί και ξαναειπωθεί, αλλά δεν είναι ποτέ δική της. Ποια είναι; Τι την κινεί σε αυτό το μακρύ και επικό ταξίδι της, στο οποίο καταδιώκεται από την ακούραστη αλόγομυγα; Τι μπορούμε να μάθουμε, αν σκάψουμε πιο βαθιά, φέροντας στο φως τις πτυχές της ιστορίας που έχουν χαθεί και ξεχαστεί. Ποια είναι η ιστορία της που δεν έχει ειπωθεί.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
  • Κείμενο – Σκηνοθεσία: Laura Tesman
  • Μετάφραση Κειμένου, Σύνθεση & Επιμέλεια Μουσικής και Ηχοτοπίων: Ερατώ Κρεμμύδα
  • Κοστούμια: Teresa SniderStein
  • Παίζουν: Μαρία Όλγα Αθηναίου, Τίνα Γιωτοπούλου, Ιφιγένεια Γρίβα, Κλεοπάτρα Μάρκου. 
Η διαδικασία των εντατικών προβών που θα λάβουν χώρα 
από από τις 20 Ιουλίου έως την πρεμιέρα της παράστασης 
στην περιοχή των Κρηνίδων, είναι ανοιχτή στο κοινό.
Φωτογραφία του Aris Asproulis.
 
 
Λίγα Λόγια για τη Laura Tesman
 
Η Laura Tesman (Νέα Υόρκη) είναι σκηνοθέτις, συγγραφέας και δημιουργός συνεργατικών παραστάσεων. Στη Νέα Υόρκη οι πιο πρόσφατες δουλειές της περιλαμβάνουν: Anna Christie (Lehigh Valley Barge #79), Volupte (IrondaleCenter), Revolutions (ManhattanTheatre Source), TiJean and His Brothers (Czech National Bohemian Hall), καθώς και τις παραστάσεις θεάτρου της επινόησης (devisedtheatre): Bound (διασκευή του Προμηθέα Δεσμώτη και του μύθου της Πανδώρας,  4th Street Theater), The Story of an Hour (IrondaleCenter) και NocturnalPortrait of a New York Night inNine Movements (New OhioFringe NYC). Διεθνείς, συνεργατικές παραστάσεις περιλαμβάνουν: Kuafu (Teatro DueRomaCircolo EverestMilanOpificio dei SensiVerona), Echo (Θέατρο Απόλλων, Σύρος), MythosKuafu and Pinocchio (Guling Street AvantGarde TheatreTaipei City), In Transit (435 Art ZoneTaipei City Taiwan). Επιλεγμένες δουλειές στην περιφέρεια περιλαμβάνουν: Playboy of the Western WorldCaucasian Chalk CircleMetamorphosesThe DisputeBloody PoetryVinegar TomDoctor Faustus Lights the Lights, και το δικό της έργο Petticoats & Pistols. Είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Συνδιευθύντρια του Spleen Theater και μέλος του World Wide Lab. Είναι μέλος του Lincoln Center Theater Director’s Lab και του Stage Directors and Choreographers. Έχει λάβει τα ακόλουθα βραβεία καιχορηγίες: TCG Global Connections IN the LAB Grant, the Leonard and Claire Tow Travel Grant, PSC-CUNY project grants, και έχει διαμείνει και εργαστεί σε residencies στο Watermill Center του Bob Wilson και στο Orchard Project (Hunter, NY). Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών από το University of Colorado (Boulder) καιμεταπτυχιακού MA in English and European Renaissance Drama από το University of Warwick (Μεγάλη Βρετανία). Σκηνοθετεί στο Προπτυχιακό στο Θέατρο του Brooklyn College, όπου διδάσκει Σωματοποιημένη Επιτέλεση, Δραματική Λογοτεχνία και Θέατρο της Επινόησης και Συνεργατικό Θέατρο.
Φωτογραφία του Aris Asproulis.


πηγή: Times News

No comments: