Wednesday, May 31, 2017

Ένας Οιδίποδας στο Πεκίνο!

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου στην Κεντρική Ακαδημία Δράματος του Πεκίνου η παράσταση του θεατρικού εργαστηρίου με θέμα τον τραγικό κύκλο του Οιδίποδα, που πραγματοποίησαν με Κινέζους σπουδαστές οι Έλληνες Γιάγκος Ανδρεάδης (κείμενο, σκηνοθεσία, εργαστήριο μάσκας), Γιάννης Τράντας (συμβολή στην διδασκαλία των ρόλων, μουσική διδασκαλία, κρουστά) και Πέπη Ρηγοπούλου (συμβολή στην δραματουργία, διδασκαλία μύθου), σε συνεργασία με την Τόνια Λουό (μετάφραση και επιμέλεια κειμένου στα κινέζικα).

Φωτογραφία του Aris Asproulis.
Οι Κινέζοι σπουδαστές-ηθοποιοί της σχολής ερμήνευσαν εντυπωσιακά βασικούς ρόλους του θηβαϊκού κύκλου και τραγούδησαν με εξαιρετική ακρίβεια στα αρχαία ελληνικά χορικά της Αντιγόνης του Σοφοκλή μελοποιημένα το 1896 από τον Ιωάννη Σακελλαρίδη, που πρώτος εισήγαγε την ελληνική μουσική στην μουσική της τραγωδίας.
Φωτογραφία του Aris Asproulis.
Μετά την παράσταση ο αντιπρύτανης της Ακαδημίας κύριος Χάο Ρογκ εξέφρασε την χαρά και την έκπληξή του για την υψηλή ποιότητα του θεάματος που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και δήλωσε ότι αυτή ήταν η αρχή μιας μακρόπνοης και αμφίδρομης συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Ακαδημίας Δράματος του Πεκίνου και του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ).
 
Φωτογραφία του Aris Asproulis.
Σε ανταπόδοση της επίσκεψης, κλιμάκιο δασκάλων της Κεντρική Ακαδημίας Δράματος του Πεκίνου θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, καλεσμένο από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίο (ΚΕΔΡΑ) και από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ) για να εμψυχώσει εργαστήριο αφιερωμένο στην Όπερα του Πεκίνου.
Το εργαστήριο θα παρουσιαστεί εντός του 2017 στην Αθήνα και τους Δελφούς με την ενίσχυση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν.


No comments: