Tuesday, May 9, 2017

Το ΚΘΒΕ συμμετέχει στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO, Από 11 μέχρι 14 Μαΐου)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από 11 μέχρι 14 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), με διοργανωτή το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και συνδιοργανωτές τη ΔΕΘ-HELEXPO, τους Έλληνες Εκδότες και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού  και Αθλητισμού.

 Στο περίπτερο του ΚΘΒΕ (Περίπτερο 13/Stand 72) θα διατίθενται τα προγράμματα και τα κείμενα της τρέχουσας θεατρικής περιόδου, αλλά και συλλεκτικά προγράμματα αρχαίου δράματος, νεοελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου (πολλά από τα οποία περιέχουν και το κείμενο του έργου), προγράμματα χοροθεάτρου και όπερας (με λιμπρέτο), πρωτότυπα προγράμματα-παιχνίδια παιδικών παραστάσεων. Επιπλέον, θα υπάρχουν λευκώματαξενόγλωσσες εκδόσεις καθώς και CD με μουσικές από παραστάσεις του θεάτρου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι θα διατίθενται και νέα πακέτα προγραμμάτων, που ανταποκρίνονται στη φετινή κεντρική θεματική της έκθεσης που είναι ο Ευρωπαϊκός Νότος.

Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του πολιτιστικού προγράμματος της ΔΕΒΘ, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 12/5 στις 21:00, στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ HELEXPO την παράσταση Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη.  Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση της Νίκης Σταύρου, πνευματική δικαιούχο των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, αποκλειστικά για τους επισκέπτες της ΔΕΒΘ στο πλαίσιο του επετειακού έτους. Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος 

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου Γιώργος Ζιάκας, Θέατρο-Κινηματογράφος-Ζωγραφική των εκδόσεων Θεμέλιο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 14ης ΔΕΒΘ, το ΚΘΒΕ διοργανώνει Έκθεση Κοστουμιών του σπουδαίου σκηνογράφου-ενδυματολόγου και ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ. Πρόκειται να εκτεθούν περίπου 20 κοστούμια που σχεδίασε ο Γιώργος Ζιάκας για το ΚΘΒΕ για τις παραστάσεις Τραχίνιες (1984), Ιππής (1989), Θεοφανώ (1991), Το παραμύθι χωρίς όνομα  (1998), Εκάβη-Κύκλωπας (2001) κά. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο της ΕΜΣ, από τις 11 μέχρι τις 14 Μαΐου.
Παράλληλα, στα πλαίσια της 14ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), οργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ. Οι προ(σ)κλήσεις του 21ου αιώνα και ο ρόλος ενός Κρατικού Θεάτρου.»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 και ώρα 18:00στο Φιλολογικό Καφενείο του περιπτέρου 13, στο  Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Από την εποχή του Αριστοτέλη μέχρι και τις μέρες μας οι σχέσεις θεατρικού βιβλίου και σκηνής ήταν πάντα στενές, αλλά όχι απαραιτήτως «φιλειρηνικές», όπως δεν ήταν και με την κατά καιρούς «άρχουσα τάξη», στην οποία ανέκαθεν ασκούσαν έντονη κριτική. Σήμερα, οι ταχύτατες μεταβολές που έχει επιφέρει η επανάσταση της υψηλής τεχνολογίας και η συνακόλουθη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς νέο επικοινωνιακό και ιδεολογικό μοντέλο, το οποίο έχει επηρεάσει καταλυτικά, όχι μόνο τις σχέσεις αυτές, αλλά και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, παγκοσμίως, τα εθνικά θέατρα, φέρνοντας στο φως νέες τάσεις, ιδέες και απόψεις.

Κεντρικός ομιλητής και συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής θεατρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κάποια από τα αποσπάσματα των θεατρικών έργων που αναφέρονται στην εισήγησή του είναι παρμένα από έργα που παρουσιάστηκαν στις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και κάποια από έργα Θεσσαλονικέων συγγραφέων: Άκη Δήμου, Σάκη Σερέφα, Δημήτρη Δημητριάδη, Θανάση Τριαρίδη. Θα παρέμβουν στην συζήτηση οι συγγραφείς και θα διαβαστούν τα αποσπάσματα από τους ηθοποιούς: Σοφία Καλεμκερίδου, Λίλα Βλαχοπούλου, Άννυ Τσολακίδου, Νικόλα Μαραγκόπουλο, Κωνσταντίνο Χατζησάββα και Γιάννη Χαρίση.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νικόλας Μαραγκόπουλος.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, Γρηγόρης Πλαστάρας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Αναστασάκης.

No comments: