Friday, January 29, 2016

Ερώτηση Τζαβάρα σε Μπαλτά για την παράσταση στο Εθνικό


«Προβολή των ιδεών ενός τρομοκράτη»
Ερώτηση Τζαβάρα σε Μπαλτά για την παράσταση στο Εθνικό
Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς  
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Αριστείδη Μπαλτά, για την απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει στην Πειραματική Σκηνή την παράσταση «Ισορροπία του Nash», κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας.

Στην ερώτησή του ο κ. Τζαβάρας υποστηρίζει ότι πρόκειται για «προβολή με κρατικά χρήματα των ιδεών ενός τρομοκράτη».


Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι «η επιλεκτική και αυθαίρετη επιλογή» αποσπασμάτων από το θεατρικό έργο «Οι δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ, το οποίο γράφτηκε το 1949, «και μας έχει παραδοθεί ως ύμνος για την αντίσταση εναντίον του ολοκληρωτισμού, του δεσποτισμού, της ανελευθερίας και της αδικίας», προκειμένου «να πλαισιωθούν οι ιδέες ενός ανθρώπου με  οργανωμένη τρομοκρατική δράση κατά της δημοκρατίας της ανοικτής κοινωνίας και της αξίας της ανθρώπινης ζωής», συνιστά «απαράδεκτο πειραματισμό για το Εθνικό Θέατρο».

Εκτιμά επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η απενοχοποίηση της τρομοκρατίας, και «η προβολή με κρατικά χρήματα της δράσης ενός  ανθρώπου που έκανε σκοπό της ζωής του τη συνειδητή και αμετανόητη άρνηση των αξιών που αποτελούν το περιεχόμενο της εθνικής πολιτισμικής μας ταυτότητας».

Καταλήγοντας, ο κ. Τζαβάρας ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού, «με ποιο τρόπο η συγκεκριμένη παράσταση εξυπηρετεί τους σκοπούς του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και πόσο κόστισε η παραγωγή της στον Έλληνα φορολογούμενο».

No comments: