Wednesday, February 10, 2016

Ο Γιαν Φαμπρ νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ


Ο Γιαν Φαμπρ νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ 
Ο «αιρετικός» βέλγος καλλιτέχνης με τα πολλά πρόσωπα αναλαμβάνει το «τιμόνι» της διοργάνωσης
Τουλάτου Ισμα Μ., ΤΟ ΒΗΜΑ: 10/02/2016

Ηταν σαφώς μια έκπληξη για περισσότερους του ενός λόγους!  Ο «αιρετικός» βέλγος  Γιαν Φαμπρ, ένας δημιουργός με πολλά πρόσωπα αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Εικαστικός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και χορογράφος είναι μερικές μόνο από τις ιδιότητές του 58χρονου Φαμπρ ο οποίος καλείται να κρατήσει το «τιμόνι» του ιστορικού θεσμού σε μια κρίσιμη στιγμή, αν λάβει κανείς υπόψη του και  την ευρύτερα δύσκολη κατάσταση για την χώρα.
Πιθανώς αναμένονται οργανωτικές αλλαγές στην δομή της διοργάνωσης με δεδομένα και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το περασμένο διάστημα _ στον σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο αποπεμφθείς Γιώργος Λούκος κρατούσε και την θέση του προέδρου του Δ.Σ_ ενώ οι προτάσεις του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, όπως συζητήθηκαν με τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου κατά την επικείμενη επίσκεψη του Φαμπρ στην Ελλάδα.

Καλλιτέχνης γνωστός (και) στην χώρα μας αφού παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Παλλάς αλλά και στην Θεσσαλονίκη, ο Φαμπρ _ ο οποίος γεννήθηκε το 1958 στην Αμβέρσα_ έχει προκαλέσει από νωρίς πολλές συζητήσεις και κατά καιρούς έντονες αντιδράσεις, ενώ τις δημόσιες τοποθετήσεις του εκφράζει με τόλμη και τις πολιτικές του απόψεις.
Σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της γενέτειράς του, ενώ στο διάστημα 1976-1980 έγραψε τα πρώτα του θεατρικά κείμενα και ανέβασε τις πρώτες του  σόλο παραστάσεις.  Στην διάρκεια των «παραστάσεων των χρημάτων»_ στα πρώτα βήματα της καριέρας του_ έκαιγε χρήματα κι έγραφε την λέξη «Money» με τις στάχτες. Το 1977, μετονόμασε τον δρόμο όπου έμενε σε «Οδό Γιαν Φαμπρ» ενώ τοποθέτησε πλακέτα στο σπίτι των γονιών του με την φράση «Εδώ ζει κι εργάζεται ο Γιαν Φαμπρ» κατ’ αναλογία με το σπίτι του Βαν Γκογκ στον ίδιο δρόμο. Την επόμενη χρονιά, δημιούργησε σχέδια με το ίδιο του το αίμα στην διάρκεια της σόλο περφόρμανς «My body, my blood, my landscape». Το 1986, δημιούργησε την ομάδα του Troubleyn/Jan Fabre με την οποία ανέπτυξε μεγάλη διεθνή δραστηριότητα. Ο Φαμπρ εξερευνά ιδιαίτερα την σχέση ανάμεσα στην ζωγραφική και στην γλυπτική, ενώ δουλεύει αρκετά και με τον χαλκό. Το 2008, η έκθεσή του «Ο Αγγελος της Μεταμόρφωσης» φιλοξενήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου ενώ το 2012 βρέθηκε στο στόχαστρο φιλοζωικών οργανώσεων _ και όχι μόνο_ εξαιτίας ενός γυρίσματος στο Δημαρχείο της Αμβέρσας καθώς κατηγορήθηκε ότι κακοποίησε γάτες για τις ανάγκες του project. Ο ίδιος απέδωσε την όλη ιστορία σε πολιτική συνομωσία...

No comments: