Tuesday, January 12, 2016

Ιστορία καλών ανθρώπων σε ένα κακό μέρος


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Ο Γιάννης Γιαννούλης ερμηνεύει στην παράσταση τον λοχία Στίβεν Χιουζ. 
Ο Γιάννης Γιαννούλης ερμηνεύει στην παράσταση τον λοχία Στίβεν Χιουζ.

Εσείς θα πνίγατε έναν Ταλιμπάν; Μη βιαστείτε να απαντήσετε, λειτουργώντας μόνο με το θυμικό και έχοντας υπόψη τις θηριωδίες των Ταλιμπάν. Διότι πολλές φορές ο... διάβολος και ο εχθρός είναι δυσδιάκριτοι, ενώ –ας μην ξεχνάμε αυτή την παράμετρο– το ψυχικό κόστος της βίας μπορεί εκ των υστέρων να αποδειχθεί μεγάλο. Τα θέματα αυτά διαπραγματεύεται το «This is War» της νέας Καναδής συγγραφέως Χάνα Μόσκοβιτς –«παιδί-θαύμα του καναδικού θεάτρου» την έχει χαρακτηρίσει το δίκτυο CBC–, το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία του Καναδού Αλαν Ντίλγουορθ. Πρόκειται για συνεργάτη του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Εντουαρντ Μποντ και βασικό συντελεστή του σημαντικότερου ίσως θεάτρου σύγχρονου ρεπερτορίου του Τορόντο, του Soulpepper Theatre, όπως εξηγεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος που έχει κάνει τη μετάφραση.


Σε μία γυμνή από σκηνικά παράσταση (μόνο καπνός και φως), οι πρωταγωνιστές ξεκινούν φορώντας τη στολή του στρατιώτη και μετά επιχειρούν να αναμετρηθούν με τις πράξεις τους και τα όρια της ηθικής τους. Η αρχιδεκανέας Τάνια Γιανγκ, ο λοχίας Στίβεν Χιουζ, ο στρατιώτης Τζόνι Χέντερσον και ο λοχίας Κρις Αντερς, όλοι μέλη της καναδικής αποστολής στο Αφγανιστάν, έχουν βιώσει μια θηριωδία στην προσπάθεια να κρατήσουν ένα από τα δυσκολότερα εδάφη στην περιοχή. Καθώς ο καθένας δίνει μια σκληρή συνέντευξη (απαντούν στις ερωτήσεις ενός ανωτέρου τους αλλά ουσιαστικά με τη σειρά τους θέτουν τα δικά τους ερωτήματα στο κοινό), ανακαλούν τη δική τους επίπονη εκδοχή των γεγονότων των τελευταίων ημερών, που οδήγησαν σε ένα φρικτό συμβάν μεταξύ «ειρηνευτικών δυνάμεων» και Αφγανών: τον πνιγμό 160 ανθρώπων. «Στον πόλεμο το δίκαιο γίνεται προσωπική υπόθεση. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παράστασης και του Ντίλγουορθ είναι η έννοια της δικαιοσύνης και του ανθρώπου», λέει στην «Κ» η Αννα Καλαϊτζίδου, που υποδύεται την Τάνια Γιανγκ.

Μία παράσταση που σίγουρα δίνει τροφή για διάλογο διαπραγματευόμενη ένα θέμα στην κόψη του ξυραφιού, όπως τα ηθικά όρια του ανθρώπου. «Είναι μια ιστορία για τέσσερις καλούς ανθρώπους σ’ ένα κακό μέρος», όπως έγραψε μία κριτικός. Αυτή τη συνθήκη άλλωστε δεν επικαλούνται –ίσως και ως άλλοθι– σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι για να δικαιολογήσουν δύσκολες αποφάσεις;

​​Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59, τηλ.: 210-77.11.333, Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή 21.15, Κυριακή 18.30.

No comments: