Friday, November 6, 2015

Ελλείψεις στη Σχολή του Εθνικού διαπίστωσε ο Αρ.Μπαλτάς!!!!!!!

«Παρεμβάσεις ή εξεύρεση άλλου χώρου»

Ελλείψεις στη Σχολή του Εθνικού διαπίστωσε ο Αρ.Μπαλτάς
Ο Αριστείδης Μπαλτάς 
Τις προοπτικές μετεγκατάστασης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό.
Ο κ. Μπαλτάς επισκέφτηκε το μεσημέρι το κτίριο της Δραματικής Σχολής της πρώτης κρατικής σκηνής, στην Πειραιώς, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ενημερωθεί από τους καθηγητές για τις συνθήκες λειτουργίας της Σχολής καθώς και να πραγματοποιήσει μία χαλαρή κουβέντα με τους νεαρούς φοιτητές για τα μαθήματα και τις απαιτήσεις της υποκριτικής τέχνης.

Ο κ. Λιβαθινός -ο οποίος εκτελεί προσωρινά χρέη διευθυντή της Σχολής μετά τη λήξη της θητείας του Κώστα Γεωργουσόπουλου- ξενάγησε τον υπουργό Πολιτισμού σε όλους τους χώρους της Σχολής, υπογραμμίζοντάς του τις ελλείψεις, την ακαταλληλότητα του κτιρίου και τα λειτουργικά προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι σπουδαστές.
«Ένα υπουργείο Πολιτισμού δεν πρέπει να είναι απομονωμένος πύργος όπου δέχεται ανθρώπους, αιτήματα, ιδέες, αλλά πρέπει να έχει επαφή με την κοινωνία, να μαθαίνει τι γίνεται σε σχέση με τον Πολιτισμό. Ν’ ακούει αφενός κάθε φορέα τέχνης και αφετέρου τα νέα παιδιά για το πώς αντιμετωπίζουν σήμερα τον Πολιτισμό και τι ελπίζουν για το μέλλον. Αυτά δεν μπορεί κανείς να τα μάθει παρά μόνο διά ζώσης», ανέφερε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δραματική Σχολή ο κ. Μπαλτάς.
«Το κτίριο παρουσιάζει μεν ενδιαφέρον, οι ελλείψεις του όμως είναι αρκετά εμφανείς με την πρώτη ματιά. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε προσωρινά κάποιες παρεμβάσεις ή να βρούμε άλλο κτίριο. Όλα αυτά όμως χρειάζονται χρήματα, και ο Πολιτισμός αυτή τη στιγμή υποχρηματοδοτείται. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Λιβαθινός σημείωσε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που ένας υπουργός επισκέπτεται τη Δραματική Σχολή της πρώτης κρατικής σκηνής. «Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα και θέλω να πιστεύω ότι μπορούν ν’ αλλάξουν πολλά στην παιδεία μας και στη Σχολή του Εθνικού θεάτρου» σχολίασε.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Λιβαθινός, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Θοδωρή Αμπαζή και την καθηγήτρια Ελένη Μανωλοπούλου ξενάγησαν τον υπουργό Πολιτισμού στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά (Πειραιώς 52), χώρος στον οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί η Δραματική Σχολή, σύμφωνα με το Στάθη Λιβαθινό.
Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ιδρύθηκε το 1930 και λειτούργησε ταυτόχρονα με το Εθνικό Θέατρο. Στα 80 και πλέον χρόνια λειτουργίας της προικίζει το ελληνικό θέατρο με σημαντικούς ηθοποιούς και πρωταγωνιστές.
Μαθητές της Σχολής υπήρξαν ο Δημήτρης Χορν, η Μαίρη Αρώνη, η Βάσω Μανωλίδου, ο Νίκος Τζόγιας, η Μελίνα Μερκούρη, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Αλέξης Σολομός, ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Νίκος Κούρκουλος, η Αννα Συνοδινού και άλλοι. Μάλιστα πολλοί από αυτούς δίδαξαν στη Σχολή, της οποίας το διδακτικό επίπεδο, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό.
Στη σχολή δίδαξαν επίσης μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου, όπως οι Δημήτρης Ροντήρης, Κατίνα Παξινού, Τάκης Μουζενίδης, Άγγελος Τερζάκης, Τάσος Λιγνάδης, Γιάννης Σιδέρης, Αιμίλιος Χουρμούζιος και άλλοι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: