Saturday, September 14, 2013

Πέθανε η Κίττυ Αρσένη

«Έφυγε» από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, η ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας, Κίττυ Αρσένη, γνωστή επίσης για την αντιδικτατορική της δράση. Η Κίττυ Αρσένη γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Μετά την αποφοίτησή της από τη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν, έπαιξε στα περισσότερα θέατρα της Αθήνας. Το καλοκαίρι του 1967 συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε ως μέλος του Πατριωτικού Μετώπου σε πολυετή φυλάκιση από τη χούντα. Έναν χρόνο αργότερα, μετά την αμνηστία, έφυγε από την Ελλάδα και κατέθεσε ως μάρτυς στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά τη δικτατορία επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έπαιξε και σκηνοθέτησε σε πολλά θέατρα της πρωτεύουσας.


Υπήρξε γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστεράς, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ από τα πιο γνωστά της έργα είναι το βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18», στο οποίο διηγείται, αυτοβιογραφικά, την περιπέτειά της στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας στην ομώνυμη οδό, το 1967.
Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, στις 17:30 στο κοιμητήριο Αμαρουσίου.
  • ΔΗΜΑΡ: Αγωνίστηκε για τις διαχρονικές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς
«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον θάνατο της Κίττυς Αρσένη. Ξεχωριστή ηθοποιός και σκηνοθέτις, σπάνιος άνθρωπος, αγωνίστηκε σε όλη της τη ζωή για τις διαχρονικές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. "Πλήρωσε" τη γενναία της στάση την περίοδο της χούντας με φυλακές και βασανιστήρια» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
«Η Ευρώπη και ο κόσμος όλος ενημερώθηκαν για την κατάσταση στην Ελλάδα από την κατάθεση της Κίττυς στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα βασανιστήρια της χούντας. Θα θυμόμαστε πάντα το χαμόγελό της, τη ζεστασιά της, αλλά και τη συμβολή της στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ. Στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια» καταλήγει ο κ. Κουβέλης.

No comments: