Thursday, August 9, 2012

Wanderings of Odysseus

Το Stanford Summer Theater δραματοποίησε και παρουσιάζει στην Αθήνα στο Θέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2012,  το έργο "Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα", που βασίζεται σε ένα κομμάτι του δεύτερου μεγάλου έπους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας της "Οδύσσειας" του Ομήρου. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης και Καθηγητής στο Stanford,Rush Rehm, η παράσταση "Οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα" ξεκινά με τους πρώτους στίχους της Οδύσσειας, όπου γίνεται η διάσημη επίκληση στη Μούσα και αποκαλύπτωνται τα σχέδια των Θεών για τον Οδυσσέα και αμέσως μετά προχωρά στην 5η Ραψωδία στο σημείο ακριβώς όπου ο ήρωας μετά από μία μακρά παραμονή στη νησί της Καλυψούς, με παρέμβαση των θεών ξανά - ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής.
Παρακολουθούμε τις περιπέτειές του έως ότου μετά από μία ακόμη καταιγίδα ξεβραστεί στο νησί των Φαιάκων, όπου η Ναυσικά τον καλεί στο παλάτι του πατέρα της. Εκεί τους αποκαλύπτει την ταυτότητά του και τους διηγείται  τις περιπέτειες του. Τους μιλά για τους Λωτοφάγους, και το πως δραπέτευσε από τον αγριότερο από τους Κύκλωπες Πολύφημο, για τη μάγισσα Κίρκη  και την επίσκεψή του στον Κάτω Κόσμο όπου συνάντησε τον Τειρεσία, τη μητέρα του και τους νεκρούς συμπολεμιστές του, και μετά μιλά για τις Σειρήνες και τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, για να ολοκληρώσει τη διήγησή του με την καταστροφική παραμονή του στο νησί του Ήλιου και στο νησί της Καλυψούς. Τη στιγμή δε που οι φιλόξενοι Φαίακες τον γεμίζουν δώρα και εκείνος παίρνει ακόμη μια φορά το δρόμο για την Ιθάκη, τότε ακριβώς τελειώνει και το δικό μας έργο "Οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα"  εκεί στην 14η Ραψωδία, και εάν θέλετε να μάθετε τι έγινε μετά, παρακαλούμε να μας ξανακαλέσετε του χρόνου για να σας διηγηθούμε το ένδοξο τέλος του έπους."

Τις παραστάσεις συνοδεύουν σεμινάρια και εργαστήρια που διοργανώνονται από το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης σε συνεργασία με το Stanford Summer Theater από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου.
Συντελεστές: 
Μετάφραση: Oliver Taplin 
Θεατρική Προσαρμογή - Σκηνοθεσία: Rush Rehm
Κοστούμια: Connie Strayer,
Μουσική: Taylor Brady
Χορογραφίες: Katharine Hawthorne
Φωτισμοί: Jacob Νeil Boehm 

Ερμηνεύουν: Courtney Walsh, Jeffrey Bihr, Paul Baird, Peter Ruocco, Angela M. Farr Schiller, Ariel Mazel-Gee 

Υπεύθυνος Σκηνής: Brendon Martin 
Βοηθός Υπεύθυνου Σκηνής: Logan Hehn
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 
Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος   Τηλ:             2103418550      

No comments: