Monday, October 17, 2011

Ενιαία παράσταση με 11 θιάσους στη Θεσσαλονίκη

Οι παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 22, Κυριακή 23 και Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στο θέατρο «Ανετον» με γενικό εισιτήριο εισόδου 10 ευρώ.

«Απογραφή πληθυσμού» με ότι μπορεί να σημαίνει ο όρος, με όποιον τρόπο κι αν τον αντιλαμβάνεται ο κάθε… απογραφόμενος επιχειρούν θεατρικά έντεκα ομάδες της Θεσσαλονίκης σε μια κοινή παράσταση-μαμούθ (η διάρκεια της ξεπερνά τις τέσσερις ώρες) υπό την οργανωτική «ομπρέλα» των 46ων Δημητρίων.
Η μοναδική κοινή σκηνική σύμβαση την οποία και οι έντεκα τηρούν είναι το «θέμα». Ένας απογραφέας επισκέπτεται ένα χώρο (συνολικά έντεκα χώρους - έντεκα θιάσους) ο οποίος μπορεί να είναι σπίτι, γραφείο, ίδρυμα, φυλακή, ο ψυχισμός των ανθρώπων, και επιχειρεί να τον καταγράψει.
Ο κάθε θίασος-απογραφόμενος χώρος αυτοσκηνοθετούμενος με έναν, δύο ή και δέκα ηθοποιούς-μέλη προτείνει τη δική του θέαση στην έννοια της απογραφής, το δικό του σκηνικό σπιτιού ή άποψης και έτσι… στήνεται μια σπονδυλωτή παράσταση με κοινό θέμα αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις κάθε σκηνής.
Ο κάθε θίασος παρουσιάζει (χωρίς να ξέρει τι ακριβώς κάνει ο δεύτερος, τρίτος κλπ θίασος) τη δική του προσέγγιση, απογράφεται με το δικό του τρόπο και απογράφει τις δικές του προτάσεις. Οι διαφορετικές σκηνές - απόψεις (μονόπρακτα) που θα παρουσιάσουν στην ενιαία παράσταση οι 11 θίασοι διαρκούν από 15 λεπτά η κάθε μια.
Οι έντεκα θίασοι της πόλης (με 64 ηθοποιούς και 117 συνολικά συντελεστές ) συνευρίσκονται σκηνικά για πρώτη φορά σε κοινό πρόγραμμα χωρίς όμως να γνωρίζουν την αισθητική και το περιεχόμενο της παράστασης των άλλων και φιλοδοξώντας να συνθέσουν το περιπετειώδες μωσαϊκό της ελληνικής κοινωνίας του σήμερα (η υποτιθέμενη απογραφή γίνεται σήμερα στην Ελλάδα).
Τα μονόπρακτα θα συνδεθούν με τυχαία σειρά (με κλήρωση σε κάθε παράσταση για το ποιος θα παίξει πρώτος, δεύτερος, τρίτος κ.α.) γεννώντας έτσι απρόβλεπτα συμπεράσματα όσον αφορά στις ποικίλες αισθητικές και τεχνικές τάσεις των ομάδων αλλά και τις εμπειρίες τους από την θεατρική τους δράση την τελευταία δεκαετία στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης.
Στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία δεκαετία δρουν και παρουσιάζουν περιστασιακά τις δουλειές τους περισσότεροι από 30 επαγγελματικοί και ημιεπαγγελματικοί θίασοι.
Στην προσπάθεια των Δημητρίων και του μέλους της καλλιτεχνικής τους επιτροπής (υπεύθυνης για τα θεατρικά) Ιφιγένειας Ταξοπούλου, κατάφεραν να συνενωθούν υπο το ιδιαίτερο αυτό πρόγραμμα εντεκα ομάδες («Α4Μ - Πειραματική ομάδα έρευνας παραστατικών τεχνών», «Άνευ Προηγουμένου», «Ars Moriendi», «C. for Circus», «contACT art club», «Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης», «Μαύρος Γάντζος», «Oberon», «ριSκο», «SourliBoom» και «Σχήμα εκτός άξονα»).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: