Friday, January 18, 2008

ΜΙΚΡΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ...


  • Ο θίασος «Παίχτες», από 22/1 - 1/4 (κάθε Δευτέρα - Τρίτη) θα παρουσιάζει στο θέατρο «Μεταξουργείο» το έργο «Μόλλυ Σουήνη» του Μπράιαν Φρίελ. Βασιζόμενος σε μια πειραματική μελέτη του περίφημου νευρολόγου Ολιβερ Σακς, ο σπουδαίος Ιρλανδός συγγραφέας, πλάθει μια ιστορία με μια τυφλή, που ξαναβρίσκει την όρασή της μετά από 35 χρόνια. Μέσα από τις αφηγήσεις των προσώπων ζωντανεύουν στιγμές του παρελθόντος, ώστε τα τρία πρόσωπα του έργου, η Μόλλυ, ο άντρας της Φρανκ και ο γιατρός Ράις να ξεκινήσουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, ανακαλύπτοντας πού οφειλόταν η περιπέτεια της Μόλλυ. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα. Συνεργάστηκε στη σκηνοθεσία ο Αρης Τρουπάκης. Σκηνογραφία - μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Βούσουρας. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου - Εβίνα Βασιλακοπούλου. Video: Ανδρέας Βούσουρας - Κώστας Δεληγιάννης, σε συνεργασία με την Μαρία Σάββα. Παίζουν: Χρήστος Τακτικός, Αρης Τρουπάκης, Μαρία Σάββα
  • Τέσσερα νεοελληνικά έργα σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο φιλοξενεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, με ενιαίο τίτλο «1Χ4». Το «1Χ4» ξεκινά στις 31 Ιανουαρίου με το «Ταξίδι στην έρημο» του Γιάννη Παπάζογλου, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, μια ιστορία τριών ατόμων που ταξιδεύουν στην Ανατολή. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μ. Τσάρη, Σ. Τζαφέρης, Κ. Ρηγόπουλος. Το «Μια παρτίδα σκάκι» του Αντώνη Δωριάδη αφορά μια γυναίκα (Καλλιόπη Ευαγγελίδου) και έναν άντρα (Στράτο Τζώρτζογλου), που έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια παρτίδα σκάκι. Μια κωμωδία που δεν αστειεύεται είναι το «Γιατί η Μαντόνα κι όχι εγώ;» του Μιχάλη Κόκκορη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λευτέρης Γιοβανίδης και παίζουν οι Ρ. Βαμβακοπούλου, Χ. Σουγάρης, Α. Πελτέκης. Τέλος παρουσιάζεται το έργο «Volume» με επτά διαφορετικές ιστορίες της Αννέλης Ξηρογιάννη, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, με τους Μ. Μήλια, Γ. Ρούφα κ.ά.
  • Στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Αλτερα Παρς» κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (9.30μ.μ.) παρουσιάζεται το έργο «Παράπλευρες Απώλειες» της Υβ Ενσλερ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Τατιάνα Παπαμόσχου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ιωάννα Μυλωνά, Στέλλα Κωνσταντάτου, Ελενα Καστανά και Λιάνα Μαλανδρενιώτη. Στη δεύτερη σκηνή κάθε Δευτέρα, Τρίτη (9.30μ.μ.) και την Πέμπτη (01:00, μεταμεσονύχτια), παρουσιάζεται «Η ζωή μου στην Τέχνη» του Αντριου Κάουι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χαρμπάτση. Παίζουν: Χριστέλλα Γκιζέλη, Νικόλας Μακρής, Γιάννης Χαρμπάτσης.
  • Στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» - Δώμα, μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία από τις «Διαδρομές Πολιτισμού», μια ανατρεπτική συνάντηση με την Κάντι - Κάντι, τον Δρακουμέλ, την Μπάρμπι και άλλους ήρωες των καρτούν που έχουμε νοσταλγήσει. Κείμενο - σκηνοθεσία Μάριος Μεττής, Νικόλας Στραβοπόδης, σκηνικά - κοστούμια Αγγελος Μέντης, μουσική Γιώργης Χριστοδούλου, στίχοι Μίνως Θεοχάρης. Παίζουν: Μάριος Μεττής, Αρετή Ρούσσου, Νικόλας Στραβοπόδης. Φιλική Συμμετοχή (voice off) Δήμητρα Ματσούκα.
  • Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα παρουσιάσει στην Αθήνα, στο θέατρο «Χοροροές», στο Γκάζι, την παράσταση «Χάρτινα λουλούδια» του Χιλιανού συγγραφέα Egon Wolff, σε μετάφραση Στέλλας Κρανάη. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνάκη, σκηνικά - κοστούμια Σπύρου Κωτσόπουλου, μουσική Γιάννη Κιαγιαδάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λίνα Μπαμπατσιά και Δημήτρης Αγοράς. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από σήμερα μέχρι και τις 23 Γενάρη.
  • Με επιτυχία και με κατάμεστη την αίθουσα δόθηκε η επίσημη πρεμιέρα του έργου του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές». Η παράσταση, που παίζεται στην κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, παρουσιάζεται σε μετάφραση Κώστα Σταματίου, σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, σκηνικά - κοστούμια Κατερίνας Καρακατσάνη, μουσική Γιώργου Τσαγκάρη. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Μανώλης Σορμαΐνης, Αλεξία Μουστάκα, Ιουλία Καλογρίδη, Αλέκος Κολλιόπουλος, Γιώργος Πασάκος, Μαριέττα Αντιβάση. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 09.00 το βράδυ.

No comments: