Wednesday, October 24, 2007

ΤΖΟΝ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΠΟΡΚΜΑΝ ΣΤΟ θ. ΑΛΜΑ

Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν

Το αριστούργημα του Ιψεν, «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, στο θέατρο «Αλμα».

Ο ιδεολόγος όσο και φιλόδοξος γιος μεταλλωρύχου Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν, διαλύει τον ερωτικό δεσμό που είχε με την Ελλα Ρέντχαϊμ, παντρεύεται την αδερφή της Γκούντχιλντ και μαζί της αποκτά ένα γιο, τον Ερχαρτ. Γίνεται διευθυντής τράπεζας, στιγματίζεται από οικονομικές ατασθαλίες και οδηγείται για μερικά χρόνια στη φυλακή. Οταν επανέρχεται στο σπίτι του, έχει να αντιμετωπίσει την ψυχρότητα της γυναίκας του, την κριτική της νύφης του και την αδιαφορία του γιου του.

Το έργο βασίζεται στο γνωστό ιψενικό ερωτικό τρίγωνο. Οι δραματικές κορυφώσεις του, το υπόγειο χιούμορ του και οι αλήθειες που λέγονται από τους ήρωες, ανέδειξαν τον «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» σε αγαπημένο έργο των Ευρωπαίων στις αρχές του εικοστού αιώνα, το οποίο παραμένει στις μέρες μας σύγχρονο και ανατρεπτικό.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Κατερίνα Μαραγκού και η Φιλαρέτη Κομνηνού. Μαζί τους συνεργάζεται ο Γιώργος Μοσχίδης. [Ημερησία, 24/10/2007]

No comments: