- Εικόνες της καθημερινότητάς τους και η σχέση πάθους που ένωσε και χώρισε, τελικά, τους δύο ποιητές, μέσα από την παράσταση «Σύλβια και Τεντ»
H μοναδική τους σχέση, η υψηλή δημοφιλία της ποίησής τους (από τις σπάνιες περιπτώσεις ποιητών που τα έργα τους έγιναν μπεστ σέλερ), η αυτοκτονία της Πλαθ σε ηλικία 30 ετών το 1963, η αινιγματική προσωπικότητα του Χιουζ, καθώς και η έκδοση των 88 αυτοβιογραφικών ποιημάτων του λίγο πριν από τον θάνατό του (1998) είναι τα υλικά που έπλασαν τον μύθο τους: έναν μύθο που συνεχίζει να ασκεί σπάνια γοητεία και γίνεται αντικείμενο μελέτης, φαντασίωσης και μυθοπλασίας. Μετά τον θάνατο της Πλαθ, ο Χιουζ ξεκινά έναν διάλογο με την Πλαθ ως γυναίκα και την Πλαθ ως ποιήτρια
- Η ζωή τους μαζί αλλά και το έργο της γίνεται βασική πηγή έμπνευσης για τον Χιουζ που δημιουργεί μια τεράστια ποιητική τοιχογραφία γεγονότων και αναφορών στη σχέση τους, μέσα από τη ματιά του άνδρα και του ποιητή.
- Η περφόρμανς «Σύλβια και Τεντ» σε κείμενα, σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Ασπας Τομπούλη που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο στο θέατρο «Olvio» αναφέρεται στη σχέση των ποιητών Σύλβια Πλαθ και Τεντ Χιουζ.
Μούσα
- Ενας συγγραφέας παρουσιάζει στο κοινό το βιβλίο του για τον Τεντ Χιουζ και τη σχέση του με τη Σύλβια Πλαθ. Μέσα από την έρευνα για τους δύο καλτ ποιητές, ο συγγραφέας πλάθει τη δική του εικόνα για την προσωπικότητά τους καθώς και για γεγονότα από τη ζωή και τη σχέση πάθους που ένωσε και χώρισε τον Χιουζ με την Πλαθ.
- «Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τη σχέση του Τεντ Χιούζ με τη Σύλβια Πλαθ: τρελός έρωτας, γάμος, παιδιά, χωρισμός. Μετά την αυτοκτονία της, η Πλαθ γίνεται η ποιητική μούσα του Χιουζ, είναι μια συνεχής παρουσία δίπλα του, πηγή έμπνευσής του» εξηγεί η Ασπα Τομπούλη.
- «Εικόνες και στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους, η κοινή τους προσπάθεια να γίνουν ποιητές, οι ενοχές που δημιουργεί ο θάνατός της στον Χιουζ όπως και ο αγώνας του να τον ξεπεράσει μέσα από την ποίησή του, είναι τα θέματα που με ενδιέφεραν στην ιστορία τους».
- Το «Σύλβια και Τεντ» δεν είναι βέβαια ένα λεπτομερές χρονικό της συγκλονιστικής αυτής σχέσης, ούτε η βιογραφία των δύο ποιητών.
- «Τα κείμενα έτσι όπως τελικά διαμορφώθηκαν και μέσα από τη δουλειά και τους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών, δίνουν μια γεύση από τις φοβερές αυτές προσωπικότητες, τη ζωντάνια, το χιούμορ, τον ανταγωνισμό αλλά και τη συντροφικότητά τους στη ζωή και στον θάνατο.
- Πλαθ και Χιουζ εκπροσωπούν το αιώνιο ζευγάρι. Γι' αυτό και η ιστορία τους συγκινεί και ενδιαφέρει τόσο πολύ κοινό και καλλιτέχνες».
ΣΑΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
- Η ιστορία του Χιουζ και της Πλαθ έχει γίνει μύθος, ο καθένας θέλει να έχει γνώμη και μερίδιο σ' αυτήν. «Η σχέση των σωμάτων των δύο ηθοποιών, τα σώματά τους μέσα στον χώρο, η σχέση τους με την εικόνα (βίντεο) και τη μουσική έχτισαν την παράσταση αυτή. Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσα από τους διαλόγους και τους μονολόγους των ηθοποιών αλλά και μέσα από τα βίντεο που διακόπτουν ή συνεχίζουν τη δράση». Η εικόνα δηλαδή δεν έχει έναν συμπληρωματικό ρόλο αλλά «μπαίνει δυναμικά και κρατάει ένα σημαντικό μέρος της αφήγησης. Κάποια από τα βίντεο είναι κυριολεκτικά σαν ταινιάκια μικρού μήκους. Παρεμβάλλονται στη ζωντανή δράση αλλάζοντας τη δυναμική και όταν τελειώνουν, το νήμα ξαναπιάνεται, όπως πάντα, από τους ηθοποιούς». Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Νέστορας Κοψιδάς.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, «Eθνος», 24/3/2011
- Τα σκηνικά - κοστούμια φιλοτέχνησε η Κλερ Μπρέισγουελ, σύμβουλος δραματουργίας είναι η Αννα Τσίχλη, οι συνθέσεις ήχων είναι του Δημήτρη Ιατρόπουλου, οι λήψεις βίντεο του Γιώργου Παντελεάκη, η επιμέλεια κίνησης της Αντιγόνης Γύρα και οι φωτισμοί του Ηλία Κωνσταντακόπουλου.
No comments:
Post a Comment