Πρεμιέρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Δεν είχα φανταστεί ότι θα έκανε διεθνή καριέρα το έργο μου, λέει η Ξένια Καλογεροπούλου
Ο "Οδυσσεβάχ" υπήρξε ορόσημο στην ιστορία της "Μικρής Πόρτας". Με το ανέβασμά του, το 1981, τάραξε τα νερά του θεάτρου για παιδιά στη χώρα μας, αλλά αποτέλεσε συγχρόνως και την αρχή μιας νέας πορείας για τον ίδιο τον θίασο, μιας πορείας που συνεχίζεται έως σήμερα. Μπορούμε να πούμε ότι το έργο θεωρείται πια σχεδόν "κλασικό" στο είδος του γι' αυτό και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το ξαναδούμε μέσα από τα μάτια της σημερινής γενιάς. Φέτος που η "Μικρή Πόρτα" συμπληρώνει και γιορτάζει τα σαράντα της χρόνια, ταλαντούχοι καλλιτέχνες της πολύ νεότερης γενιάς ανεβάζουν με τον δικό τους τρόπο τον "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου, σε μια παράσταση που κάνει αύριο πρεμιέρα στη "Μικρή Πόρτα". Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Καραντζάς, ένας νεότατος ταλαντούχος σκηνοθέτης, που βλέπει το έργο με την προσωπική του, σύγχρονη ματιά και το παρουσιάζει ολόφρεσκο και ανανεωμένο. Το μόνο στοιχείο που διατηρείται και σε αυτήν την παράσταση από εκείνη την παλιά (σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή) είναι τα πασίγνωστα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου.
"Μετά τόσα χρόνια μου φαίνεται ακόμα σαν ψέματα ότι κάποτε έγραψα τον "Οδυσσεβάχ". Δεν πίστευα τότε ότι ήμουν ικανή να γράψω ένα θεατρικό έργο. Κι όσο το έγραφα, πάλι δεν το πίστευα. Περνούσα από στιγμές μεγάλου ενθουσιασμού, σε άλλες τραγικής απελπισίας", σημειώνει η Ξένια Καλογεροπούλου. Η παράσταση ανέβηκε, "ήμουν πολύ περήφανη και μου φάνηκε πολύ φυσικό που ο "Οδυσσεβάχ" αγαπήθηκε τόσο από μικρούς και μεγάλους". Ποτέ, όμως, δεν είχε φανταστεί ότι θα γνώριζε πανελλήνια απήχηση (έχει ανέβει από δέκα ΔΗΠΕΘΕ, ενώ παράλληλα παρουσιαζόταν και παρουσιάζεται ακόμα σε σχολικές παραστάσεις). Ούτε ότι "θα έβλεπα το έργο μου να παίζεται σε άλλες χώρες, σε άλλες γλώσσες, με άλλους τρόπους", αφού έκανε μια διεθνή καριέρα (έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες, έχει παρουσιαστεί από αρκετούς ξένους θιάσους)". Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Ιωάννα Τσάμη, η κίνηση είναι της Ζωής Χατζηαντωνίου, η μουσική διδασκαλία της Νικολέτας Χατζοπούλου που έχει επεξεργαστεί και τα μοτίβα των τραγουδιών του Δ. Σαββόπουλου και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Γ. Χρυσοστόμου, Σ. Πατσίκας, Κ. Βουδούρης Γ. Κλίνης ,Θ. Κούκιος, Μ. Μαθιουδάκης Ελ. Ρίζου.
Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 28/10/2011
No comments:
Post a Comment