- Εξω από το ΥΠΠΟ ζητούσαν συνάντηση με τον υπουργό για τις επιχορηγήσεις
- ΤΟ ΒΗΜΑ: 24/05/2011
Η Ρένη Πιττακή και η Μπέτυ Αρβανίτη σφυρίζουν μεταξύ άλλων γνωστών ηθοποιών έξω από το ΥΠΠΟ
Με το αίτημα να τους δεχθεί ο υπουργός Πολιτισμού, συγκεντρώθηκαν την
Τρίτη το μεσημέρι (24/5) άνθρωποι του θεάτρου, ηθοποιοί και σκηνοθέτες
έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας. Αν και ο Παύλος Γερουλάνος
λείπει στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη) οι καλλιτέχνες επέμειναν ώστε
να προγραμματιστεί, τουλάχιστον, μια συνάντηση με τον υπουργό μέσα στις
επόμενες μέρες. Με το πάγιο αίτημα ότι «εδώ και δέκα οκτώ μήνες, στην ουσία καταργείται το θέατρο με τη στάση του ΥΠΠΟ»,
οι δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν σ΄αυτή την «ειρηνική
διαμαρτυρία», όπως την χαρακτήρισαν, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη
στάση της Πολιτείας.
Οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες δεν δέχθηκαν να (ξανα)συναντήσουν την γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, καθώς υποστηρίζουν ότι παρά τις δικές της διαβεβαιώσεις, καμμία πρόοδος δεν συντελείται και το θέμα των επιχορηγήσεων παραμένει ανοικτό.
Τελικά μια εννεαμελής αντιπροσωπευτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Λευτέρη Βογιάτζη, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Βασίλη Πουλαντζά, Δημήτρη Τάρλοου, Αιμιλία Υψηλάντη, μετέφερε στη γραμματεία του υπουργού το αίτημα για το ραντεβού - δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν θα φύγουν αν δεν ορισθεί η συνάντηση. Με χρωματιστές σφυρίχτρες που μοιράσθηκαν κάποια στιγμή στον προαύλιο χώρο του ΥΠΠΟ, οι διαμαρτυρόμενοι καλλιτέχνες έδειξαν αποφασισμένοι.
Τελικά δόθηκε 48ωρη προθεσμία για να ορισθεί η συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο. Οι καλλιτέχνες θα επιστρέψουν στο Υπουργείο Πολιτισμού την Πέμπτη το μεσημέρι.
Ανάμεσά τους ήταν, μεταξύ άλλων, και οι Σταμάτης Φασουλής, Ρένη Πιττακή, Μπέτυ Αρβανίτη, Στεφανία Γουλιώτη, Τάκης Βουτέρης, Αννίτα Δεκαβάλλα, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Διαμαντής, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Παππά.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει:
«Ο στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο αλλά και σε κάθε άλλη μορφή Τέχνης είναι να θεσπίσει διαφανείς διαδικασίες και σαφή κριτήρια, ώστε να εξασφαλίσει ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πιάνει τόπο.
Με άλλα λόγια, οι επιχορηγήσεις στον χώρο του Πολιτισμού πρέπει να είναι στοχευμένες και να διέπονται από σαφείς και δίκαιους κανόνες.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έπρεπε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση που είχε παγιωθεί στις επιχορηγήσεις καθώς και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι απ' τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους.
Πήραμε λοιπόν μια απόφαση: να αλλάξουμε το σύστημα των θεατρικών επιχορηγήσεων, ώστε να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης.
Για τη διαμόρφωση αυτού του νέου συστήματος λάβαμε υπόψη τις απόψεις που εκφράσθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία του ΥΠ.ΠΟ.Τ., αξιοποιήσαμε τα συμπεράσματα που προέκυψαν από συζητήσεις με διακεκριμένους εκπροσώπους του χώρου, πορίσματα και διαπιστώσεις παλαιοτέρων ομάδων εργασίας που λειτούργησαν στο πλαίσιο του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και,
φυσικά, την τελική πρόταση της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2010 με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, μέσα στην προσεχή εβδομάδα το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα παρουσιάσει ένα νέο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του Θεάτρου, μέρος του οποίου αποτελούν και οι επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών.
Τέλος, το ΥΠ.ΠΟ.Τ., παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχει ρητά δεσμευθεί για την αποπληρωμή των οφειλών όλων των προηγούμενων ετών, την οποία και έχει δρομολογήσει»
No comments:
Post a Comment