Η εταιρεία «Coyot» των Γιώργου Λυκιαρδόπουλου και Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη επιμένει στην κυψελιώτικη στέγη της για δεύτερη χρονιά. Δεκαέξι παραστάσεις σε τρεις σκηνές κι ένα φεστιβάλ πειραματικού θεάτρου είναι μόνον η αιχμή του δόρατος
Συνέντευξη Τύπου, ώρα βραδινή -παρ' ολίγον μεταμεσονύκτια. Υπήρχε σημειολογία πίσω από την απόφαση του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου και του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, των δύο προσώπων της εταιρείας «Coyot», που μας προσκάλεσαν βραδιάτικα με ποτά και μουσικές στο θέατρο «Χώρα» για μια αντισυμβατική, αν και ετεροχρονισμένη, παρουσίαση του προγράμματος της σεζόν, που ήδη ξεκίνησε.
Δημήτρης Αζαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου στον «Ερωτα» της Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια που σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη στο «Χώρα» |
Τη φύση και το νόημα τού έως και χαοτικού πλουραλισμού του, που θα μοιράζεται σε τρεις σκηνές μέσω τουλάχιστον 16 παραστάσεων (παραγωγών, συμπαραγωγών και επινοικιάσεων), κι ενός πειραματικού φεστιβάλ τα ανέλυσαν λεπτομερώς οι «εγκέφαλοί» του.
«Αρχίζει η δεύτερη χρονιά, μετά από μία δύσκολη πρώτη. Αποφασίσαμε όμως να στήσουμε ένα θέατρο με περισσότερες από 3-4 παράλληλες παραστάσεις, όπου η μία θα ξεκινά προτού τελειώσει η άλλη», ξεκίνησε ο Λυκιαρδόπουλος. «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα θέατρο όπου ο θεατής θα βλέπει όσα συνήθως δεν μπορεί να βρει στην Αθήνα, με δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Πιστεύω ότι πέρσι μπήκε η βάση για να μείνουμε εδώ για χρόνια (σ.σ.: το θέατρο είναι νοικιασμένο από την «Coyot » για μία 5ετία).
Πέρα από τις 16 παραστάσεις, η αιχμή του δόρατος στον προγραμματισμό του «Χώρα» θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής:
* Η αρχή έγινε πέρσι με το «Δον Ζουάν στο Σόχο» του Μάρμπερ. Φέτος, πέρα από παραστάσεις για τυφλούς, το θέατρο προγραμματίζει δουλειές και για κωφούς.
* Εγκαινιάζονται παραστάσεις αποκλειστικά για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
* Το θέατρο συναντιέται με την πολυφυλετική ταυτότητα της γειτονιάς του μέσω του διαγωνισμού θεατρικού έργου που προκήρυξε (λήγει στις 20 του μήνα). «Πολυπολιτισμικότητα» είναι το θέμα του και υλοποιείται σε συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες της περιοχής. Τουλάχιστον το πρώτο βραβείο θα ανεβεί του χρόνου στο «Χώρα».
Στην ταράτσα τού «Χώρα» η εγκατάσταση «step softly» του Ζάχου Βάρφη. Για να περάσουν οι θεατές στη σκηνή της «Μικρής Χώρας» περνάνε αναγκαστικά από αυτήν. Και υποχωρεί μαλακά κάτω από τα πόδια τους |
* Μπαίνει για πρώτη φορά και ο χορός στο «Χώρα», με την προοπτική να διευρυνθεί η εκπροσώπησή του: η παράσταση «Ad Libdances: Lang» της Κατερίνας Παπαγεωργίου ξεκινά την Τετάρτη.
* Συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με αφετηρία παραστάσεις του θεάτρου (υπεύθυνη η θεατρολόγος Τζωρτζίνα Κακουδάκη).
* Θα γίνει για δεύτερη χρονιά το Bob Theater Festival (1-10 Μαΐου), που μοιάζει να παίρνει τη σκυτάλη από τις «Δοκιμές» του «Αμόρε». *
No comments:
Post a Comment