- Της Σαντρας Βουλγαρη, Η Καθημερινή, 12/6/2010
Στις πρώτες ειδήσεις περιέχονται, βεβαίως, τα αρνητικά, όσα δεν θα γίνουν. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας, ένα από τα κορυφαία γεγονότα που διοργάνωσε για οκτώ χρόνια ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, μαθαίνουμε ότι δεν θα γίνει μέσω μια ψυχρής ανακοίνωσης που έγραψε η καλλιτεχνική διευθύντριά του Μαργκώ Περδίκη - Αρχοντάκη («λόγω της κρίσης θα προσπαθήσουμε να βρούμε οικονομικότερους τρόπους διοργάνωσής του»). Την ίδια ώρα, διαφημίσεις με συναυλίες Μουσικών Συνόλων του δήμου σε διάφορους χώρους της Αθήνας τραβούν την προσοχή. Τα Φεστιβάλ των Δήμων Βύρωνα και Υμηττού, όπως τα ξέραμε σε δύο δόσεις, καθιερωμένα events του καλοκαιριού στην Αθήνα, δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω της επικείμενης συγχώνευσης των δήμων, ενώ μια αποχαιρετιστήρια συναυλία θα δοθεί τον Σεπτέμβριο εν αναμονή του μελλοντικού νέου Φεστιβάλ Βύρωνα - Υμηττού - Δάφνης, όπως θα ονομαστεί.
Επιπλέον, το κορυφαίο στο είδος του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής του Ναυπλίου κινδυνεύει σοβαρά να μην πραγματοποιηθεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αυτό βεβαίως ισχύει για όλα τα φεστιβάλ, όπως εξηγεί υπεύθυνος στον Δήμο Ελευσίνας. «Σε σχέση με τα φετινά Αισχύλεια όλα βαίνουν καλώς, το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί. Παίζει ρόλο ο σωστός προγραμματισμός. Υπάρχει, βεβαίως, το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η στάση πληρωμών. Τότε ευελπιστούμε μήπως βοηθήσουν οι χορηγοί...», αναφέρουν εκπρόσωποι του δήμου.
Πάντως, σε γενικές γραμμές, παρά τις καθυστερήσεις, τις κωλυσιεργίες, τις περικοπές ημερών και σχημάτων, καθώς και πολλών προβλημάτων, οικονομικών και οργανωτικών, τα πολιτιστικά φεστιβάλ Αθήνας και επαρχίας συνεχίζουν να υπάρχουν.
Φυσικά, δεν τολμούν να ρισκάρουν προσκαλώντας πολλά μεγάλα ονόματα, ενώ πετούν το μπαλάκι στα ελληνικά σχήματα παραχωρώντας τους τον χώρο του θεάτρου τους, αφήνοντάς τους μόνους να καθορίσουν εκείνοι την τιμή του εισιτηρίου και την τύχη της παράστασης... Εκτός του θέματος βρίσκονται τα φεστιβάλ ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως το Sani Festival Jazz, το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου (με φετινό τίτλο «Less is More»!) κ. ά. που ναι μεν έχουν υποστεί μειώσεις στον προϋπολογισμό και έχουν κάνει κοψίματα στα budget επικοινωνίας και προβολής, αλλά μέχρι εκεί.
- Ρίσκο τα μεγάλα ονόματα
Είναι γνωστό ότι ο «Καλλικράτης» έχει φέρει τα πάνω-κάτω, οικονομική ευχέρεια δεν υπάρχει, πολλές συμβάσεις τελειώνουν και το ερώτημα του ποιος αναλαμβάνει τις διάφορες αρμοδιότητες σε κάθε δήμο προκαλεί ένα κυκεώνα καθυστερήσεων και προστριβών, συνηθισμένων για το ελληνικό κρατικό σύστημα. «Εχει σημασία η διαχείριση των επιλογών ενός δήμου, είναι θέμα χειρισμού», αναφέρει ο Βαγγέλης Σίμος, αντιδήμαρχος Πολιτιστικών του Δήμου Πετρούπολης, που συνεχίζει φέτος τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας. «Είναι ρίσκο. Εντάξει, τα μεγάλα ονόματα έχουν ρίξει τις τιμές τους, αλλά πόσο να πέσουν; Το σκέφτεσαι και με την μειωμένη τιμή να καλέσεις κάποιους που δεν πήγαν τόσο καλά τον χειμώνα. Πάντως, στο δικό μας φετινό πρόγραμμα έχουμε και συναυλίες Χατζηγιάννη, Παπακωνσταντίνου, Πασχαλίδη, Locomondo και πολύ θέατρο, καλά ονόματα. Επίσης, έχουμε εντάξει αρκετές ερασιτεχνικές ομάδες. Το ενοίκιο για το θέατρο το έχουμε ρίξει. Για να δούμε, θα έρθει ο κόσμος;».
- Προγραμματισμός με 20.000 ευρώ!
Παρασκηνιακά μαθαίνουμε ότι επί μήνες η Μαργκώ Περδίκη προσπαθούσε να συναντήσει τους εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι τη ρώτησαν εάν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το φεστιβάλ με 20.000 ευρώ, ποσό που σαφώς δεν φτάνει για να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός τέτοιου θεσμού. Παρ’ όλα αυτά, οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του δήμου συνεχίζονται κανονικά...
- Μαχόμαστε πεισματικά
No comments:
Post a Comment