Ανδρικός θίασος ερμηνεύει την τραγωδία του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, που ανοίγει σήμερα τα Επιδαύρια
Εγώ, η Ιοκάστη. Δεν είναι τίτλος έργου αλλά ο ρόλος που καλείται να ερμηνεύσει ο Κωνταντίνος Μαρκουλάκης αυτό το καλοκαίρι. Υποδύεται (και) την Ιοκάστη στην παραγωγή «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή, με την οποία ανοίγει απόψε (και αύριο) η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων. Την τραγωδία ερμηνεύει αποκλειστικά ανδρικός θίασος, με τους Αιμίλιο Χειλάκη (Οιδίποδας τύραννος) και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (Ιοκάστη, Τειρεσίας, Θεράπων) να ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους.
Δεν πρόκειται για μια «κλασικότροπη προσέγγιση» του κειμένου, αφού η «όλη σκηνοθεσία βασίζεται σ΄ένα παιχνίδι αλλαγής ρόλων», σημειώνει ο Αιμίλιος Χειλάκης. «Παιχνίδι είναι κι η ίδια η διαδικασία του να ανακαλύψεις αυτούς τους ρόλους. Σ΄αυτά τα κείμενα δεν στέκεσαι με έτοιμη άποψη», προσθέτει ο ίδιος που ακολούθησε τη γραμμή του σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. «Νιώθω ότι ο Οιδίπους τύραννος ξεχειλίζει από τεστοστερόνη. Υπάρχει τόση αρσενική ενέργεια, που θεώρησα ότι μόνο ένας αμιγώς ανδρικός θίασος μπορεί να την υπηρετήσει. Ακολουθώ αυτή την ενέργεια» εξηγεί για την απόφασή του ο Λιθουανός σκηνοθέτης, γνωστός στο ελληνικό κοινό από παλαιότερες παραστάσεις του.
Η πρόθεση του Τσέζαρις Γκραουζίνις στο ανέβασμα της παράστασης, δεν είναι η διδακτική (αν και σοφή) διακήρυξη της ανάγκης να υπακούσει κανείς το πεπρωμένο του. Ειδικά τώρα,ειδικά σήμερα, τον ελκύει η ευκαιρία να μιλήσει για το αναφαίρετο δικαίωμα και την ευκαιρία να παραμείνει ο άνθρωπος περήφανος ακόμα και στην πιο καταστροφική κατάσταση και να αποδεχθεί την όποια κατάρα με αξιοπρέπεια. «Θέλω να πω την ιστορία του περήφανου Οιδίποδα. Το να δέχεσαι την καταστροφή με περηφάνια είναι κάτι σπουδαίο. Δεν είναι μάθημα, δεν δέχομαι αυτήν τη λέξη».
Η παράσταση βασίστηκε στον αυτοσχεδιασμό. «Δεν ήταν ένας άναρχος αυτοσχεδιασμός. Οι στόχοι ήταν εξαρχής δεδομένοι από τον σκηνοθέτη. Εμείς κληθήκαμε να εξερευνήσουμε ό,τι εκείνος είχε εντοπίσει», υποστηρίζει ο Αιμίλος Χειλάκης. «Σέβομαι πολύ το έργο του Σοφοκλή. Το επεξεργάστηκα λίγο, έκοψα κάποια σημεία» προσθέτει ο Γκραουζίνις, έχοντας σαν «όπλο» του τη μετάφραση του Μίνωος Βολανάκη.
Ο Κένι Μακλίλαν στα σκηνικά και στα κοστούμια, ο Δημήτρης Θεοχάρης στη μουσική σύνθεση και ο Νίκος Βλασόπουλος στους φωτισμούς είναι οι υπεύθυνοι συντελεστές για να αναδειχθεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου η τραγωδία του ανθρώπου που δέχεται τα σκληρότερα χτυπήματα της θείας Δίκης για μια ύβρη που εν αγνοία του διέπραξε. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Αλμπέρτο Φάις, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Σειραδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ονίκ Κετσογιάν, Γιώργος Παπανδρέου, Τζεφ Μααράουι.
«ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ»
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2010, ερμήνευσε τον ομώνυμο ήρωα, στον «Οιδίποδα τύραννο», με επιτυχία, στη σκηνοθεσία του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (και στην Επίδαυρο). «Η σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου ήταν μια ευθεία ματιά στο κείμενο του Σοφοκλή. Τώρα έχω την ευκαιρία να το δω μέσα από άλλους ρόλους, και ίσως μέσω μιας ματιάς υπό γωνία», λέει. «Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που ήθελα να παίζω στην παράσταση. Να επιστρέψω στον ίδιο τόπο από άλλο μονοπάτι». Υποδύεται (και) έναν γυναικείο ρόλο. «Η Ιοκάστη είναι μεν ρόλος γυναικείος, αλλά εδώ αντιμετωπίζουμε το έργο κάπως διαφορετικά. Το φύλο των ηρώων δεν έχει τη σημασία που έχει στο νατουραλιστικό θέατρο, καθώς οι ήρωες εκπροσωπούν περισσότερο ιδέες και λιγότερο συγκεκριμένους χαρακτήρες».
ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ»
Και οι τρεις ρόλοι που ερμηνεύει στην παράσταση ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τον συναρπάζουν: «Ο βοσκός, ο Τειρεσίας και η Ιοκάστη δίνουν τα κλειδιά της πτώσης του Οιδίποδα».
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 6/7/2012
No comments:
Post a Comment