Friday, July 6, 2012

Ο Βόιτσεκ συναντά τη Μέρκελ στο Φεστιβάλ Αθηνών Πολιτική περφόρμανς και συναυλία το «Κουαρτέτο Βόιτσεκ»


[Μυρτώ Λοβέρδου, ΤΟ ΒΗΜΑ, 5/7/2012]. Αντλώντας το υλικό της από τον «Βόιτσεκ» του Μπύχνερ (1836) και την ομώνυμη όπερα του Αλμπαν Μπεργκ, το «Κουαρτέτο Βόιτσεκ» που προτείνει η Ελλη Παπακωνσταντίνου είναι μια πολιτική περφόρμανς και συναυλία μαζί. Με καίρια ερωτήματα που διατρέχουν τον χρόνο και συνδυάζονται με τα τρέχοντα ζητήματα, το έργο καταπιάνεται με το τέλμα ενός πολιτικού συστήματος που έφτασε στα όριά του. Σαν μια ζωντανή συναυλία «με θέμα τον Υμνο της Κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης»,όπως λέει η ίδια που ξεκίνησε να μελετά και να ερευνά το υλικό της, έχοντας σαν στόχο τη φεστιβαλική παραγωγή.

«Κουαρτέτο Βόιτσεκ» του Μπύχνερ. Σκηνοθεσία Ελλη Παπακωνσταντίνου, μετάφραση (λιμπρέτου και θεατρικού έργου) Κοραλία Σωτηριάδου, δραματουργική συνεργασία Ελενα Καρακούλη, πρωτότυπη μουσική Τηλέμαχος Μούσας, χορογραφία Pauline Huguet, διεύθυνση παραγωγής Εφη Ρευματά, βοηθοί σκηνοθέτη Εφη Ρευματά - Μελίνα Ζαχαροπούλου - Θάνος Χρόνης, σκηνικά Τέλης Καρανάνος - Αλεξάνδρα Σιάφκου, φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Αργύρης Ξάφης, Hendrik Arnst, Φένια Παπαδόδημα, Τηλέμαχος Μούσας, Adrian Frieling.
«Η Βίβλος, η λαϊκή τέχνη με τα λαϊκά τραγούδια καθώς και ο ρεαλισμός, είναι οι τρεις μεγάλες αναφορές του Μπύχνερ», λέει η Ελλη Παπακωνσταντίνου που ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της παράστασης «Κουαρτέτο Βόιτσεκ», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. «Αρχισα να ερευνώ τα τραγούδια, την όπερα, και μπήκα στο δίλημμα της επιλογής, "θεατρικό ή λιμπρέτο;" αναζήτησα τη φόρμα πάνω στην οποία θα λειτουργούσε όλο αυτό σαν μεταφορά, ώστε να αγκαλιάσει την παράσταση». Η τελική φόρμα παραπέμπει σε μια συναυλία, ένα μουσικό γκρουπ με ροκ και πανκ στοιχεία. Για το τελικό αποτέλεσμα συνδύασε όμως και άλλα κείμενα, όπως ένα απόσπασμα από λόγο της Ανγκελα Μέρκελ, με στόχο να τονίσει τις πολιτικές πτυχές του κειμένου. Διατηρώντας το ερωτικό τρίγωνο, η σκηνοθέτης προχώρησε σε ένα τελικό κείμενο με συρραφές και κοψίματα, μια που έπρεπε όλα να υποταχθούν στον 5μελή θίασο. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον «Βόιτσεκ» τόσο διαχρονικό; «Πρόκειται για ένα ατελές αποσπασματικό κείμενο του Μπίχνερ που σε αφήνει να φανταστείς τα κενά του και να τα γεμίσεις. Το έργο αποτελεί μια διαρκή πηγή έμπνευσης», επισημαίνει η Ελλη Παπακωνσταντίνου που βυθίστηκε κι εκείνη με τη σειρά της στον σκοτεινό κόσμο του Βόιτσεκ.


Info

Πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Ιουλίου. Παραστάσεις στις 13 και 14/7. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο κτίριο της οδού Πειραιώς 260, αίθουσα Ε΄, στις 21.00.


No comments: